• Mariann 48954 számú kérdése
  • 2020-04-24

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Az ingatlanom értékesítésére szerződést kötöttem egy közvetítő céggel 2020.02.20-n. A szerződés kizárólagos jogot tartalmaz, amely szerint akkor is köteles vagyok fizetni, ha az ingatlant én adom el. A szerződést aláírtam, abban a reményben, hogy egy ingatlanközvetítő segítségemre lesz az eladásban. Ennek figyelembe vételével a sikerdíjat elfogadtam. A szeződésünk belépett a 3. hónapba, de a közvetítő cég nem tett semmit. Egyetlen telefon hívás, egyetlen ingatlan bemutatás nem történt. A saját hírdetésünk alapján több vevő is jelentkezett, de a vételre történő megállapodás nem jött létre. A napokban jelentkezett egy potenciális vevő, aki megvenné az ingatlant, ezért felhívtam a közvetítőt. Elmondtam, hogy mivel az ingatlan eladása érdekében nem tettek semmit, szüntessék meg a kizárólagosságot. Erre azt a választ kaptam, hogy megszüntethetem a szerződést, de akkor kvázi kötbért vagy büntetést kell fizetnem. Ezt a szerződés nem tartalmazza és tájékoztatást sem kaptam róla. Ezt az információt csak az a nyomtatvány tartalmazza, melyen a szerzódés felmondásáról nyilatkozhatok. Az eljárást etikátlannak, tisztességtelennek tartom. Ha nem tesznek semmit, akkor mire kellen kifizetnem közel egymillió forintot? Kérem szíves tájékoztatásukat arról, hogy milyen lehetőségem van, esetemre mit fogalmaz meg a jog. Mielőbbi tájékoztatásukat előre is köszönöm!
üdvözlettel
Mariann

Kedves Mariann!
Az elmúlt időszak bírósági gyakorlata azt mutatja, hogy az ön szerződésében is szereplő rendelkezés - miszerint akkor is megbízási díjat kell fizetnie, ha ön adja el, közvetítői közreműködés nélkül az ingatlant - tisztessételen, ennél fogva nem érvényesíthető.
Amennyiben a lakást eladná a most jelentkező vevőnek, úgy a közvetítő megpróbálkozhatna egy perrel, de a fenti védekezésre alapítva jó eséllyel el lehetne kerülni a kedvezőtlen bírósági döntést.

Ha a kizárólagosságot szeretné megszüntetni - megjegyzem ezt egyoldalúan nem is lehet megtenni, csak egy kétoldalú szerződésmódosítás keretében - úgy az ominózus kötelezettségvállaló nyilatkozatot értelemszerűen nem kellene elfogadni, ill. aláírni.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: