• Joli 49336 számú kérdése
  • 2021-01-08

Tisztelt Ügyvéd úr!
Tanácsát kérném a tavaly júliusában elhunyt testvérem füzéri ingatlanának értékesítése kapcsan. (A hagyatéki eljárás még mindíg csak a jegyző hagyatéki leltáránál tart. Még közjegyző sincs kijelölve).
Öcsém ezt a nagy értékű ingatlant már halála előtt 2 évvel elkezdte árulni egy ingatlaniroda által. 2020 március környékén kapott egy szóbeli vételi szándékot, és a vevő türelmi időt kért a pénz előteremtésére. A testvérem 2020 július 27-én elhunyt, amiről a vevő nem tudott, de tegnap felvette a kapcsolatot az ingatlaniroda ügynökével is kinyilvánította vásárlási szándékát, mondván rendelkezésére áll a teljes vételár.
Mivel az ingatlaniroda ügynöke jóbarátom, általam kapta az öcsémtől az eladásra a megbízást, így felvette velem a kapcsolatot, és kérdezte tőlem, hogy most mi a teendő. Az ingatlant megvásárolnák, de a tulajdonos elhunyt, és a feltételezett örökösök külföldön élnek. Az elsődleges örökös Hawaii-ban él és amerikai állampolgár. Jómagam , magyar állampolgár, pedig spanyolországban.
Értékesíthető-e az ingatlan (mindkét örökös akarata az értékesítés) esetlegesen egy közjegyzői eladás segítségével, aki a hagyatéki eljárás befejezéséig letétben tartaná az eladott ingatlan árát?
Segítségét köszönöm! Őszinte tisztelettel,
Joli

Kedves Joli!

Egy ingatlan adásvételi szerződés akkor születik meg, ha mind az eladó, mind a vevő aláírja az adásvételi szerződést. Jelen állás szerint a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosok közül az egyik elhunyt, így jelenleg nem tud megszületni egy, az ingatlan egészére vonatkozó adásvételi szerződés.

A következő szükséges lépés a hagyatéki eljárás lefolytatása lenne, amely alapján az örökösök bekerülnek az ingatlan-nyilvántartásba, és utána lehet megkötni a szerződést.

Amiben viszont előre lehetne lépni, az egyrészt egy előszerződés lehet a jelenlegi tulajdonos és örökös, mint eladók részéről, ill. másik oldalról a vevő részéről, ezáltal mindkét oldal biztos lehet abban, hogy az ügylet - a hagyatéki eljárás lezárultát követően - létre fog jönni. Ezt lehet akár vevői fizetéssel - akár az eladónak, de inkább csak ügyvédi letétbe - is biztosítani. Másrészt a hagyatéki eljárásban lehetne némi gyorsítással élni, pl. egy ügyvédi megbízással, amely szerint Önöket ügyvéd képviselné az eljárásban.

Szóval, ezeken lenne érdeme elgondolkodni, ha további kérdések merülnek fel, kérem, hogy keressen!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: