• Zsuzsa 49338 számú kérdése
  • 2021-01-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék ismét Öntől kérdezni. Előzmények férjem édesanyjától örökölt egy ingatlant.Mi a saját házunkat eladtuk és az örökölt ingatlanba költöztünk.Férjem nekem ajándékozta 2018 ban a fele ingatlant.Neki is és nekem is van előző házasságból 2-2 felnőtt gyerek. Nekünk van egy közös kiskorú gyerekünk. Ha velem történne valami 8 éven belül , akkor az előző házasságomból született gyerekeim nem örökölnének utánam semmit? Valamint ha a férjemmel történne valami 8 éven belül akkor viszont a nekem ajándékozott fél ingatlan is a köteles rész részét képezné? Férjem előző házasságából született gyerekei igényt tarthatnának a nekem ajándékozott fél ingatlanra? Nem rendelkezünk vagyonnal csak az ingatlan van.Valamint a férjem nevén van kettő autó.
Milyen lehetőségek lehetnének, hogy a fél ingatlan valóban az én tulajdonomba kerüljön?
Adás vételi szerződéssel a férjem nekem el tudná adni a fél ingatlant? Ez milyen pénzügyi kiadással járna? Vagy esetleg tudna valamilyen megoldást ajánlani?
Válaszát köszönöm!

Kedves Zsuzsa!

A gyermekei az Ön esetleges halála esetén az Ön hagyatékát - a halála pillanatában meglévő vagyonát - öröklik egyenlő arányban, beleértve a "korábbi" gyerekeit is. Ugyanez a férje esetében is, az Ő hagyatékát is három örökös örökölné egyenlő arányban ... Ott azonban a tíz éven belüli ingyenes átruházás okán felmerülhet a kötelesrész kérdése, de ennek megalapozottságát már nem lehet a jelen kérdés információi alapján megválaszolni. Ennek a megállapításnak a nyomán lehetne elgondolkodni azon, hogy kell-e/lehet-e valamit tenni az Ön helyzetének "javítása" érdekében...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: