• János 49351 számú kérdése
  • 2021-01-18

Az alábbi garázshasználati kérdésben kérek tanácsot:
Az ingatlan egy társasház, a társasházban lévő teremgarázs az adásvételi szerződés, és a társasház alapító okirata pontosan nevesíti a garázsban használt helyet. A garázs úgy van kialakítva, hogy a garázsajtó felől egymás mellett kettő gépkocsi fér el, ezek előtt a beállók előtt szintén van egy egy gépkocsi beálló, amelyet csak akkor lehet elfoglalni, ha a külső (garázsajtó mögötti) beállókon nem áll autó. Ugyanígy kiállni is csak akkor lehet, ha a garázsajtónál helyet foglaló gépkocsik kiállnak, és kiengedik a belül állókat. Ez azonban súrlódásokat eredményez, a tulajdonosok között.
A kérdés, milyen kötelezettségei és jogai vannak az benti és a kinti gépkocsibeállók tulajdonosainak egymás viszonyában.
Magyarán, a kinti gépkocsibeálló tulajdonosa, kötelezhető-e arra, hogy bármikor rendelkezésre álljon amiatt, hogy a benti beálló tulajdonosa be/ki állhasson? Mi a jó megoldás?

Tisztelt János!

A tulajdonostársak mindegyike jogosult a közös tulajdonú ingatlan birtoklására és használatára. Ezt a jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és érdekeinek sérelmére. Az Ön leírása szerint a teremgarázson belüli parkolóhelyek beosztása nem túl szerencsés, azonban a parkolóhelyek használatnak rendjét a társasház szervezeti és működési szabályzatában kell rendezni. Érdemes lenne esetleg megvizsgálni, hogy van-e lehetőség újra osztani a parkolóhelyeket, azok számának csökkentése nélkül?


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: