• Kriszta 49370 számú kérdése
  • 2021-01-28

T. Cím!

Anyukánk ügyben kérnénk jogi segítséget az alábbi élethelyzettel kapcsolatosan:

1992-ben vett egy házat vidéken. 1998-ban összejött egy ottani férfival, aki alkoholista volt már akkor és sajnos anyukánkat is belevitte ebbe az életmódba.
1999-ben (mivel a házba nem volt bevezetve a gáz és anyukánk önerőből nem tudta megoldani annak megfizetését) ez az ember rávette, hogy kifizeti az összeget amennyiben ezzel a házban fél tulajdonjogot szerezhet. Sajnos anyukánk a mi megkérdezésünk nélkül, ebbe belement és eladta nagyon csekély összegért a fél tulajdoni részét és a megmaradt tulajdoni részén lévő haszonélvezeti jogát is. Erről mi mostanság szereztünk tudomást és az adásvételi szerződés átnézése után kétségeink lettek, hogy ez alapján, hogyan jegyezhették be a földhivatalban.
A fenti férfinak van két lánya. A férfi 2002-ben elhunyt, betegségéről nem tudott senki. Anyukám olyan állapotba került az akkor már jócskán alkoholbetegsége miatt, hogy zártosztályon kezelték és gyámságot rendeltek ki. Az idők során nagyon nehezen és sok segítség árán, de kilábalt az alkoholizmusból. (Gyámságról és az igazságügyi szakértői véleményről rendelkezik papírokkal, melyben kimondják, hogy 20 éve vannak/voltak alkohol problémái. "Félrevezetés kapcsán lakását majdnem elvesztette" Ezt a megállapítást is tartalmazza.)

Fenti rövid leírással kapcsolatosan az alábbi kérdések merültek fel bennünk:
- Az adásvételi szerződés megtámadható-e ilyen esetben? (összegszerűség nem stimmel, szárazbélyegző nincs az okiraton, az aláírások sem teljes névvel ellátottak stb...)
- A férfi két lánya örökös a ház felén. Nem tudjuk, hogy esetleg (mivel elég jogtalannak tartjuk, hogy ők bármit is örököljenek) ezzel mit lehet kezdeni? A házat anyukánk tartja rendben, újítgatja. A lányok semmilyen kapcsolatban nincsenek anyukámmal. Mivel idősödik és szeretne hozzánk közelebb kerülni, ezért felmerült, hogy eladnánk a házat, de sajnos ha ki kellene a vételár felét fizetnünk, akkor ez lehetetlennek tűnő feladat. Nem azt mondjuk, hogy nem jár semmi, úgy gondoljuk, hogy amennyiért apukájuk - félrevezetve anyukánkat és kihasználva annak állapotát - megvette a fél házat, annyit fizetnénk nekik. Nem tudjuk, ez járható út-e jogi szempontból?

Segítségüket előre is köszönöm!

Kedves Kriszta! Húsz év távlatából nem látom a szerződés megtámadásának lehetőségét. Ha visznt eben igazam van, akkor az eladás nyomán a vételárat az örökösökkel meg kell felezni. Nyilván meg lehet állapodni velük az ettől eltérő megoszlásban, de miért is lennének ők ebben partnerek, "amikor az ő édesapjuk a világ legjobb embere volt és semmi nem igaz abból, amit Ön mond"? Legalábbis ez lehet a legvalószínűbb hozzáállásuk.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: