• Gábor 49372 számú kérdése
  • 2021-01-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Pár hónapja vásároltuk meg egy 6 lakásos társasház egyik lakását. Jelenleg nincs közös költség, közös képviselő, sem biztosítás a közös tulajdonban lévő ingatlanrészekre. Ha jól tudom, ez jogilag rendjén is van, mivel a Tht. helyett a Ptk érvényes ebben az esetben. Azonban készült 1970-es keltezéssel egy Társastulajdont alapító okirat, amely az akkor hatályos 1924 évi XII. törvény értelmében tartalmaz szabályozásokat ebben a témában is, így előírja többek között a közös képviselő választását, közös költség fizetést, illetve biztosítás kötését az épületre.
Az a kérdésem, hogy a fent említett alapító okiratban leírtak jelenleg is érvényben vannak e, vagy a törvényváltozások miatt hatályát vesztette és kizárólag a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó paragrafusai érvényesek ebben az esetben?
Ha érvényesek az alapító okiratban leírtak, és nem hajlandó minden lakó betartani az ott leírtakat, van valamilyen jogi eszközöm a szabályok betartatására?

Tisztelettel,
Gábor

Kedves Gábor!
Jelenleg társasházról beszélünk, annak szabályait pedig az alapító okirat és a THT határozza meg. Ezek összevetéséből lehetne kitalálni, hogy pontosan hogyan is kellene műdködnie a háznak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: