• Zoltán 49379 számú kérdése
  • 2021-02-01

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Egy budapesti lakás bérlője vagyok 2020 nyarától.

Két hónapja rájöttem, hogy a tulajdonos (bérbeadó) folyamatosan bejárkál a bérleménybe, amíg nem vagyok otthon, és erről sosem tájékoztat - nem is kér engedélyt. Kulcsa ugyan van hozzá, de szerintem attól még joga nincs ehhez. Előkerestem a bérleti szerződést, ami erre vonatkozóan kissé homályosan fogalmaz, de nincs leírva az sem, hogy a tudomásom nélkül ezt megtehetné. 

Sajnos ezt még bizonyítani nem tudom, éppen ezért egy beltéri kamerát tervezek felszerelni, szigorúan a lakáson belülre. Már csak azért is, mert elképzelni nem tudom mi célból teszi ezt, és miért ilyen sűrűn.

A helyzet miatt az utóbbi időszakban aludni sem tudok és most már a fejem is fáj egész nap.
Fogalmam sincs, hogy mit tegyek/kihez forduljak annak érdekében, hogy:
- a tulajdonos felhagyjon ezen szokásával, és a fenti okra hivatkozva
-akár a bérleti szerződés lejárta után,
 -de akár még a szerződés lejárta előtt úgy mehessek el, hogy garantáltan vissza kapjam a lerakott kauciót (mert a lakást egyébként rendben tartom)

Amennyiben kamerával rögzített felvétellel tudom bizonyítani a behatolást, úgy jogi útra is terelhető egy ilyen ügy?
Nem ez az elsődleges célom, de az utóbbi két itt töltött hónapom maga a pokol emiatt az érzés miatt, hogy tudom, hogy bejárkál....
Valamint: jogomban áll kamerát felszerelni lakáson belül?

Előre is köszönöm válaszát,

Kedves Zoltán! Mind Önnek ,mind a bérbeadónak a bérleti szerződés - és a Ptk. szabályozása szerint kell eljárnia. A kamerát - feltételezem - semmi nem zárja ki, a felvétel birtokában majd kiderül, hogy mik a lehetőségek, bár a "bejárkálás" nyilvánvalóan ütközik a szerződésbe és a jogszabályba.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: