• Róbert 49395 számú kérdése
  • 2021-02-11

Tisztelt Ügyvéd úr,

Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy a tavalyi évben vettem egy lakást, amelyben a zuhany lefolyójának hibája miatt - a tulajdonszerzésemet megelőzően - a lakás alatti lakó mennyezete beázott. A lakás jelen pillanatban felújítás alatt áll, azonban a közös képviselő folyamatosan levélben zaklat azzal kapcsolatban, hogy adott határidőn belül hárítsam el a lefolyó hibáját és erről hitelt érdemlő fényképes bizonyítékot küldjek neki. Mivel a lakás egyébként - a felújítás miatt - nincs használatban és ennek megfelelően a víz főcsap is el van zárva, így bármely a lefolyóval kapcsolatos probléma bekövetkezte eleve kizárt.

Fentiek alapján a lefolyó javítását a felújítás és anyagi lehetőségeim ütemében tervezem ugyan elvégezni, azonban anyagi lehetőségeim korlátozódása miatt illetve azért, mert a közös képviselő ilyen irányú magatartása most már komolyan zavar, felmerült bennem a lakás eladásának gondolata is. Mivel a felújítás - a pénzügyi lehetőségek függvényében - szakaszosan zajlik, így a közös képviselő által szabott határidők nem tarthatók.

Első kérdésem az lenne, hogy egyrészről a közös képviselőnek van-e joga engem a hibaelhárítás hitelt érdemlő fényképes bizonyítására felszólítania, illetve ezen fényképek elkészítésére határidő szabásával köteleznie?

Második kérdésem pedig az lenne, hogy amennyiben a felújítás befejezésére pénzügyi lehetőségeim korlátozott volta miatt nem lesz lehetőségem és a lakást úgy kell eladjam, hogy a lefolyó cseréje még nem történt meg, úgy az eladást - az új tulajdonosok ezen hibáról történő írásos értesítése mellett - megtehetem-e annak kockáztatása nélkül, hogy esetleg a későbbiekben a közös képviselő bármely formában velem szemben kártérítési követeléssel állhasson elő?

Válaszát előre is köszönve maradok tisztelettel.
Róbert

Kedves Róbert!
Kicsit másképp kezdenék el gondolkodni a megoldás irányába. Nem akarná az eladóval szemben a szavatossági kifogását érvényesíteni? Amennyiben ez nem járható út, vagy nem akarja, úgy a következő lépés lehet a kérdéseinek a megválaszolása, annak első eleme pedig az lehet, hogy fel kell tárni a probléma gyökerét. Lehetséges, hogy társasházi közös tulajdon hibája vezet a hibajelenséghez, márpedig akkor a közös képviselőnek éppen ennek az elhárítása lenne a feladata. Tekintve egyébként, hogy jelenleg Ön nem tudja áztatni a másik lakást - gyaníthatóan tényleg ez a probléma - tehát ezen is érdemes elgondolkodni ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: