• Attila 49401 számú kérdése
  • 2021-02-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő ingatlanvásárlásnál kérem tanácsát:
Osztatlan közös tulajdonú házrészt megvétele. van albérlő, akit az eladó eddig nem tudott kirakni. Szerződés nincs közöttük. A viszonyuk rossz.
Melyek a lehetőségek, bár mindenhol azt hallom hogy ilyen ingatlant nem szabad venni
1. Szerződésbe belefoglalható hogy nem lakottan veszi meg a Vevő meg, és aszerint ütemezi a kifizesést, de mi van ha továbbra sem tudja kitenni az Eladó...?
Elindithatja a kilakoltatást az Eladó, de az akár évekig is eltarthat, bírósági ügy révén?
2. Mi a helyzet ha a Vevő lakottan venné meg? Ha lakottan veszi meg és nincs albérleti szerződés akkor van-e valami plusz joga a vevőnek az albérlőtől megválni, vagy kezdődik előlről a jegyzői hercehurca?
Gondolom tulajdonos váltáskor írható szerződés az albérlővel (célszerűen közjegyzői okirat, hogy vita esetén rögtön ki lehessen rakni...mármint 1-2 hónap végrehajtóval, bíróság/tárgyalás nélkül).
De mi e helyzet ha az albérlő ezt nem akarja aláírni...nem akar közjegyzőhöz menni....milyen kötelezettsége van, mivel "vehető rá" szerződésre, aláírásra.
Köszönettel

Kedves Attila!

Valóban ez a két lehetőség van, lakottan venni - azaz "átvenni" a bennlakót és vállalni a kiürítés eljárását és költségeit. Nyilván van kockázata a megoldásnak, előnye viszont, hogy ezt a helyzetet a vételárban érvényesíteni lehet.

A másik megoldás, hogy az eladó kötelezettségévé teszi az adásvételi szerződésben az ingatlan kiürítését, de ez is bizonytalan időpontban fog megvalósulni - hasonlóan az előzőhöz - de kiteszi magát annak, hogy az eladó kivésbé hatékonyan fogja érvényesíteni a jogait, mint Ön tenné tulajdonosként.

Bármelyik megoldás mellett is dönt, az "albérlőre", aki a jelek szerint inkább jogcím nélküli használó lehet, semmiféle kötelezettséget nem tud róni, nem tudja kötelezni őt a bérleti szerződés aláírására, az ingatlan elhagyására stb.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: