• Eszter 49407 számú kérdése
  • 2021-02-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni Öntől, már jó ideje nézegettünk házakat vidéken és pár hete beleszerettünk egybe. Megegyeztünk az eladókkal, hogy megvesszük, egy kissé gyanúsan sürgős nekik, mindössze 4 hónapot hagytak a teljes vételár kifizetésére, de belementünk, mert úgy gondoljuk valószínűleg annyi idő elég, hogy eladjuk a jelenlegi lakásunkat. A probléma az Ügyvédnél kezdődött, akihez nagyon rövid időn belül eljutottunk, ugyanis az eladó kedvesen felajánlotta, hogy mehetünk ahhoz az Ügyvédhez, aki a korábbi adásvételeit intézte. Az Ügyvéddel több emailt váltottunk, majd pár nap alatt szerződéstervezetet is kaptunk és mehettünk másnap aláírni. A hölgy meglepődött, amikor megtudta, hogy a CSOK támogatást még nem vettük fel, mert ő az eladóktól úgy tuta, hogy már felvettük, én közöltem vele, hogy azt adásvételi szerződés nélkül nem tudjuk megigényelni, így nyilvánvalóan nem vettük még fel. Ez volt az első gyanús pont, majd annak ellenére, hogy tudott róla, hogy el fogunk adni egy lakást és annak árából lesz kifizetve a teljes vételár nekem kellett kérnem, hogy jelöljük be azt a részt, miszerint várhatóan az elkövetkező egy évben el fogunk adni lakást. Erre egyébként nem került sor, mert miután ott előttem kereste ki a jogszabályt a telefonján, közölte, hogy neki ehhez kellettek volna egyéb papírok és késő van (este 6 körül jártunk), de majd ha a NAV kiszabja az illetéket, ezt el lehet intézni, erről továbbra sem tudom valóban így van-e. Ma voltam a bankban a CSOK-kal kapcsolatos első megbeszélésen, ahol közölték velem, hogy az adásvételi szerződést a támogatás igényléséhez teljesen másképp kellett volna megírni és így nem fogadhatják el. Ezzel nem csak a támogatás összegétől, de az illetékmentességtől is elestünk, illetve a 15 millió forintig járó illetékmentességet sem biztos, hogy megkaphatjuk.
Tisztában vagyok vele, hogy nagyrészt nekem róható fel, hogy nem voltam elég tájékozott és így vágtam bele a szerződés aláírásába, de azt feltételeztem, hogy egy ügyvéd ezekkel a dolgokkal tisztában van. Most az lenne a kérdésem, hogy azon kívül, hogy természetesen megkérem az Ügyvédet, hogy javasoljon erre valamilyen megoldást nekünk, milyen lehetőségeink vannak? Van esetleg valami, amivel javíthatunk a helyzeten, amennyiben az Ügyvéd nem szeretne együttműködni ennek a problémának a megoldásában?

Köszönettel,
Eszter

Kedves Eszter!

Az illeték kapcsán valóban nem kell aggódniuk, a kedvezmény később is érvényesíthető. Viszont a CSOK kapcsána szerződést minden bizonnyal módosítani kellene, ennek lehetőségét viszont maga a szerződés határozza meg első körben, azt viszont én nem ismerem. Amennyiben az eladók közreműködőek, akkor feltehetően minden rendben lesz, a gond akkor támad, ha az eladók nem működnek közre...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: