• Szilvia 49416 számú kérdése
  • 2021-02-21

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem társtulajdonos egy ingatlanban, amit megvennénk. Viszont az egyik társtulajdonos bent lakik az ingatlanban és az ő tulajdonrészének 50%-án kiírt, de már régen lejárt árverés van. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak?
Azt tudjuk, hogy adásvétel esetén a terhelt tulajdonrészért kapott összeget nem tarthatja meg. Viszont a nem terhelt tulajdonrész értékét megtarthatja vagy a végrehajtó igényt tarthat arra az összegre is? Amennyiben sikerül megvásárolnunk minden tulajdonos tulajdonrészét, hogyan kötelezhető a bent lakó az ingatlan elhagyására?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szilvia

Kedves Szilvia!

Amennyiben megszerzik az ingatlant, úgy akár peres úton is elérhetik, hogy mindenki átadja az ingatlan birtokát. Ha a bennlakó is tulajdonos, akkor az adásvételi szerződés szövegét határoznám meg úgy, hogy a fizetés is serkentse őt az ingatlan elhagyására.
Az adásvétel során az adós tulajdonostárs vételárhányadbából tehermentesíteni kell a sjaát utlajodni hányadát, de a tartozás és a vételár ismeretében lehetne azt megmondani, hogy kap-e pénzt avagy sem...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: