• Renáta 49417 számú kérdése
  • 2021-02-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A nagymama után hagyatéki eljárásba került egy ingatlan végrendelet hiányában. A nagymamának 2 házassága volt, mindkét férj elhunyt és a második házasságból - akivel együtt a házat építették - két fiú született, A. és L., ők jelenleg is a házban élnek. Az első házasságából született egy lány, P., és egy fiú G., a fiú/férfi elhunyt, viszont két gyerek maradt utána, ifj. G. és Zs. A kérdésem az lenne, hogy az elhunyt után maradt két gyermek 1/8-ad arányban örököl-e? Illetve, ha A. és L. akik az ingatlanban laknak nem tudják/akarják kifizetni a tulajdoni hányadra eső összeget a többi örökösnek, akkor milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? Igaz az, hogy ők többségi tulajdonosként megvétózhatnak egy esetleges értékesítést?
Válaszát nagyon köszönöm.
Renáta

Kedves Renáta!

A törvényes öröklés rendje szerint a nagymama gyermekei örökölnek egyenlő arányban. Ha valamelyik gyermek kiesik az öröklésből - meghal pl. - akkor az ő részét az ő gyermekei öröklik. Az Ön számítása tehát jó.

A többségi - kisebbségi tulajdoni helyzetnek abból a sezmpontból nincs jelentősége, hogy egyik sem bír előjoggal egy közös értékesítés esetén, ahhoz ugyanis mindenkinek hozzá kell járulnia, mindenkinek eladóként részt kell vennie az ügyletben. Amennyiben ebben nem tudnak megállapodni, akkor a közös tulajdon megszüntetése iránti per kínálkozik lehetőségként.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: