• Judit 49427 számú kérdése
  • 2021-02-26

Tisztelt dr. Nagy Zoltán ügyvéd úr!

A nevemen volt egy budapesti lakás, amiről később a beleegyezésemmel levették a tulajdonjogot, és holtig tartó haszonélvezettel lett terhelve a javamra. A lakás az évek során ki volt adva, mivel nem állt szándékomban beköltözni, sem a környék, sem az ingatlan nem volt szimpatikus, élhető számomra. A lakbérből én nem részesültem. De soha megkérdezésük nélkül nem adtam volna el az ingatlant megkérdezésük nélkül, állítólag rokonaim ettől tartottak. Nem hogy eladni nem állt szándékomban, (pláne egyeztetés nélkül!)de évekig a közelébe se mentem a kiadott ingatlannak.
Rokonaim a tudtom és megkérdezésem, beleegyezésem nélkül ügyvéddel levetették a holtig tartó haszonélvezeti jogot a lakásról, így az ingatlan tulajdonjoga átkerült egy családtag nevére. Nem láttam a szerződést, nem tudom ki írta azt meghatalmazásom nélkül helyettem és nevemben alá (vélhetően a "család barátjaként") számon tartott ügyvéd. Mindezt utólag hónapok múlva tényként közölte a család velem. A lakás később eladásra került úgy 2-3 éve. Kérdésem hogy jogos, törvényszerű volt-e amit az ügyvéd tett, és ha nem tehetek-e ellene ezért panaszt vagy kérhetek-e tőle kártérítést?
Nem is annyira az elvesztett lakás és az ára bosszant hanem az ügyvéd cselekedete, ami szakmaiatlan és vélhetőleg jogszerűtlen is. Nem szeretném ha ezt másokkal is megtenné. Időközben rokkantnyugdíjas lettem, felőröltek az ilyen és hasonló családi konfliktusok. Kérem adjon tanácsot érdemes-e valamit tennem, és ha igen akkor mit.
Köszönettel várom válaszát, tanácsát.
Judit

Kedves Judit!
Van egy-két tisztázásra váró körülmény a kérdése kapcsán, ami indokolttá tenné, hogy üyvédhez forduljon!

A haszonélvezeti jogának a megszüntetése büntetőjogi kérdéseket is felvet, ezt is érdemes lehet megvizsgálni...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: