• Krisztina 49436 számú kérdése
  • 2021-03-03

Tisztelt Ügyvédúr!
9/10 tulajdonjoggal eladhatom-e a lakásomat az 1/ 10 tulajdonos beleeggyezése nélkül?
Válaszát előre is köszönöm:
Krisztina

Tisztelt Krisztina!

Köszönjük a megkeresését, az alábbi tájékoztatással tudunk szolgálni:

Szükséges az 1/10-ed tulajdoni hányaddal rendelkező fél beleegyezése is az ingatlan eladásához.

Első sorban az lenne a legjobb megoldás, ha az 1/10-ed tulajdoni hányadot megillető tulajdonossal meg tudnának egyezni vagy közösen értékesítik az ingatlant vagy Ön megváltja a tulajdonrészt. Amennyiben erre nincs lehetősége úgy a közös tulajdon megszüntetése lenne a megoldás, amelyet bármely tulajdonostárs követelhet. Erre vonatkozóan a törvény kimondja, hogy elsősorban természetben kell megosztani az ingatlant, amely a jelen esetben nem valószínű, hogy alkalmazható.

A következő lehetőség az lenne, hogy a megfelelő ellenérték fejében a bíróság az Ön tulajdonában adja az ingatlant, azonban erre csak indokolt esetben kerülhet sor. Véleményem szerint indokolt eset lehet, hogy a 9/10-ed tulajdoni résszel rendelkező tulajdonos kéri a tulajdonrész megváltását, legfőképpen ha semmi nem indokolja az 1/10-ed tulajdoni hányad visszatartását.

Ha ez sem vezetne eredményre és más módon sem lehet a közös tulajdont megszüntetni az ingatlant értékesíteni kell, akár árverés útján is. Ebben az esetben a vételár kerül megfelelően felosztásra a tulajdonostársak között.

A fent említettek közül azonban a bíróság nem alkalmazhat olyan módot a közös tulajdon megszüntetésére, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Összegezve célszerű lenne peren kívül megegyezni és megváltani a tulajdonrészt, amennyiben mégis bírói útra kerülne az ügy könnyen egy hosszadalmas és költséges eljárássá alakulhat, de végeredményként a megfelelő ellenérték megfizetésének a fejében valószínűleg megváltható lenne a szükséges tulajdonrész.

Amennyiben további kérdése merülne fel forduljon hozzánk bizalommal!



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: