• Gábor 49445 számú kérdése
  • 2021-03-15

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán ügyvéd Úr !
Egy ingatlan eladásával kapcsolatban értékesítési szerződés jött létre egy ingatlan irodával. Az iroda az ingatlanos szakma összes ismert szabályát figyelmen kívül hagyó, alacsony minőségű hirdetési anyagot publikált. Megbízó többször kérte, hogy azokat javítsa, a felismerhetőséget házszám nélkül is biztosító képeket törölje. Ennek az iroda képviselője nem akar eleget tenni. A szerződés megengedi, hogy a tulajdonos (Megbízó) maga is hirdethesse az ingatlanát, de ha ő értékesíti, akkor ún. "bánatpénzt" kell fizetnie az irodának, jelen esetben az elégtelen szolgáltatásért.
A tulajdonos néhány ismerősét - anyagi ellenszolgáltatás nélkül - hívta végső segítségül és megjelent egy normális magánhirdetés is, a kettő szakmai különbsége szembeötlő.
Mivel az eltelt időben nem történt semmi érdemleges, érdeklődők tévesen jelentek meg a rossz ingatlanos anyag következtében, ezért előkerült a szerződés, aminek a Megbízónál lévő példányán a rossz indigózás következtében semmilyen kézzel beírt adat nem olvasható. A szerződés dátumánál a nap nincs beírva, csak az év, hónap minden aláírási helyen.
Ezen tényszerű előzmények után: a Ptk. ide vonatkozó szabályai szerint ez egy szabályos szerződés ? Egyáltalán lehet ezt létrejöttnek tekinteni ? Vagy semmis ? Kell-e valamit csinálni a Megbízónak egy érvénytelen szerződés esetében, vagy csak kérje meg az ingatlan irodát, hogy távolítsák el a hirdetésüket az adott felületről.
Így anonym módon vázolva a helyzetet, egy elvi válasz is megfelelő lenne a számomra.
Esetleges válaszát megköszönve:
Gábor
nyugdíjas gépészmérnök

Kedves Gábor!
A szerződés hiányában nem tudok nyilatkozni annak érvényessége kérdésében. A jelek szerint két különböző verzió kering ráadásul, mert a megbízottnál lévő példány akár teljes(ebb) is lehet, szóval elég kusza helyzet ... a szerződés teljesítése a másik kérdés, de ott is a szerződés tartalmából kell kindulni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: