• Alexa 49449 számú kérdése
  • 2021-03-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A tanácsát szeretném kérni a következő ügyben:
2015-ben vettem egy 1021 nm területű alsóörsi telket, amely egy nagyobb telek kettéosztásával nyeles telekként lett kialakítva. Az adásvételi szerződés aláírásakor derült ki, hogy a nekem eladott telek határvonalán található egy kövezett lejáró, amely kizárólagos bejárást biztosít az eladó szomszédos telken levő háza alatti pincéjébe. Az ügyvéd javaslatára beleírtuk a szerződésbe, hogy az eladónak személyhez fűződő használati jogot biztosítunk ehhez az általuk 50 nm-esnek mondott (semmilyen okirattan alá nem támasztott) lejáróhoz. A szerződésben nincs rögzítve sem az, hogy ingyenes a használat, vagy díj ellenében történhet. A használati jog nem került bejegyzésre semelyik tulajdoni lapon.
Tavaly tavasszal elkezdtem egy telekalakítási eljárást, ami egy út kialakítását célozza a fent említett telekből. A földmérő számításai alapján megállapítást nyert, hogy nem is 50 nm-ről van szó, hanem 75 nm-ről, valamint nem csak a pincelejáróról, hanem a felette levő ház egy részéről is, ami egy korábbi, még az én vásárlásom előtti (valószínűleg 10 évnél régebbi) hozzáépítés és nem szerepel a földhivatali térképvázlaton (vagyis nem kaptak rá használatbavételi engedélyt).
A történethez tartozik, hogy a korábbi eladó, aki a szomszédos telek (és a ráépített pince és ház) tulajdonosa, árulja az ingatlanát. Kérdés, hogy így eladhatja-e, illetve nekem mi lehet ebben a szerepem (az új tulajdonosra már nem lesz érvényes a használati jog). Lehet-e ezt valamiképpen jelezni a telekkönyvi iratokban, a szomszéd tulajdoni lapján, illetve tekinthető-e tehermentesnek így az ő ingatlana? Eladhatja-e anélkül, hogy ő vagy a vevője megállapodna velem? Kérhetem-e a hivatal eljárását a ráépítéssel kapcsolatban? Akadályozhatja-e a fenti vita az én telkem esetleges eladását?

Előre is köszönöm szépen a választ!

Kedves Alexa!

Nem fogom tudni érdemben megválaszolni a kérdését, látnom kellene az adásvételi szerződést is. De azt megismerve is azt mondanám, hogy mindkét ingatlannak "jót tenne", ha rendezett lenne a jogi helyzete, így érdemes lenne egy kompromisszumos megoldást keresni/találni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: