• Laura 49450 számú kérdése
  • 2021-03-18

Tisztelt Tanácsadó!
Az alábbi ügyben szeretném a tanácsukat kérni.
Volt párommal közös tulajdonú ingatlan részemet szeretném eladni. Az ingatlant 5 évvel ezelőtt vásároltuk 50-50% arányban, azonban teljes körű felújításon esett át az első évet követően. Mivel a volt párom finanszírozta a felújítást, a felújítás megkezdése előtt (2016) szerződést íratott velem, mely szerint az ingatlan eladása esetén én fix árat kapnék (11 millió forintot, az akkori értéknek a felét). Az ingatlanárak robbanásszerű növekedéséből ezáltal kimaradok (ma az ingatlan 40 millió forintot ér), de feltételezem, ezzel már nem tudok mit kezdeni, hiszen aláírtam a szerződést. A volt párommal 2 éve nem élek együtt (azóta is a volt párom lakik a közös tulajdonú lakásban, én pedig albérletben).
Eddig én nem voltam hajlandó eladni a részemet a volt páromnak, pedig ő állítólag megvette volna, mert szerettem volna jogi megoldást és kiutat találni a veszteségemből. Most azonban, hogy elkönyveltem a veszteséget, és szeretnék megszabadulni az ingatlantól, akár 11 millió forintért is, a volt párom nem hajlandó megvásárolni a részemet, mondván, hogy akkor számára újra kezdődne az 5 év az adómentesség eléréséig. Azt állítja, hogy el akarja adni az ingatlant, viszont tartok tőle, hogy csak az időt akarja húzni, egy árajánlat sem lesz neki megfelelő, hiszen ő ingyen lakik benne, én pedig nem jutok hozzá a pénzemhez. Kérdésem tehát a következő lenne: amennyiben az egyik fél 5 év után a másik féltől megvásárolja az ingatlan másik felét is, az 5 év az adómentesség eléréséig valóban újra kezdődik-e?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Laura!
Igen, újrakezdődik. Ez a rossz hír. A jó hír, hogy Ön viszont jogosult egyrészt a közös tulajdon megszüntetését követelni, sőt akár ún. többlethasználati díjat is követelhet tőle. Mindkét követelését megpróbálhatja peren kívül érvényesíteni, de ennek sikertelensége esetén perben is ki tudja kényszeríteni. Az ún. többlethasználati díj követelése feltehetően serkenteni fogja őt a közös tulajdon megszüntetésére! Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: