• László 49457 számú kérdése
  • 2021-03-23

Üdvözlöm.
Szeretném megtudni, hogy törvényileg kötelezhető-e egy szülő ha a (50éves) gyereke akit pár hétre befogadott, lakcímileg be akar jelentkezni! A szülő özvegy, egyedül szeretne élni és nem akar senkit az ingatlanba bejelenteni!
Az említett gyerek nem állandó, de agresszív,italozó életvitelt él. 10 évvel korábban több alkalommal kellet a rendőrséget kihívni mert életveszélyesen fenyegette a szüleit, akik már akkor is kérték, hogy költözzön el albérletbe, hagyja nyugodtan élni őket idős korukra. 7 éve aztán a gyerek kiment Svédországba dolgozni, de előtte felhalmozott tetemes adósságot amit a bankok tovább adtak behajtó cégeknek. Ezen cégek hetente küldtek izmos erős embereket akik agresszívan szerettek volna foglalni. Olyan erőszakosan, hogy még a rendőrséget is ki kellet hívni. Két idős 70 év feletti nyugdíjast fenyegettek zaklattak. Mindig az volt a válasz, azért jönnek ide mert az adós ide van bejelentve, ide szól a lakcíme. Az évek szaladtak, időközben már 5 éve külföldön dolgozott,nem is tervezte a hazajövetelt.Így az egyik hivatal azt javasolta, hogy a szülők indítsák meg a kijelentését az ingatlanból, az ismétlődő zaklatásokat kivédése miatt.. Több hivatalos át nem vett levél után az önkormányzat kijelentette a gyereket. Az izmos emberek is lassan elfogytak amikor látták a határozatot, hogy xy nincs oda bejelentve. Hatodik Svédországban eltöltött év után hazajött az illető, mert állítólag Magyarországon egy bizonyos munkát neki kell elvégezni, de utána majd vissza megy külföldre. Ezért megkérte az édesanyját aki időközben megözvegyült, hogy arra a pár hétre engedje haza. Az anyai szív milyen. Persze fiam de csak addig.. Eltelt több mint egy év, időközben kiderült, hogy agresszív viselkedés miatt rúgták ki munkahelyéről és azért jött haza , nem a munka miatt.
Itthon Új munkahelye lett, dolgozott, ám még mindig nem talált megfelelő albérletet, mert az igény magas de a pénztárca üres. Tehát Magyarországon él egy éve úgy, hogy nincs bejelentett lakcíme. Ezt tudta mert jelezték anno neki a kijelentését . Tudomásul is vette , nem nyomdai szavakba formálva. Ám most szeretett volna egy értékesebb műszaki eszközt venni (hitelt nem kap mert a bankok tiltó listára tették) Ám a szolgáltató ahol vásárolt volna jelezte, hogy a papírjai nem stimmelnek, anyja neve és a lakcíme sem. Be ment az okmányirodába, hogy ezeket rendezze, de kiderült, hogy nincs bejelentett lakcíme így be kell jelentkeznie.Mert a kijelentése törvénytelen volt.(állítólag)
Most azzal fenyegeti az idős hölgyet, hogy a hivatalban megmondták neki, hogy köteles bejelenteni mert már több mint egy éve ott lakik.
Innen a kezdő kérdés. Törvényileg kötelezhető-e a tulajdonos, hogy akarata, szándéka ellenére egy agresszívan viselkedő embert bejelentsen magához. Ugye 10-éve amikor életveszélyesen megfenyegette a szüleit, időnkét tettlegesen is bántotta őket , akkor a kiérkező rendőr azt állapította meg, hogy jogosan tartózkodik ott, mert oda volt bejelentve, olyan dolog meg nem látható, hogy nekik fel kellene lépni. Így teltek az éveik. Ám most a jog tényleg arra kötelezi, hogy hozzájáruljon a bejelentkezéshez vagy van más jogi álláspont is!
Bocsánat a hosszú történet miatt. Igyekeztem az okt is felvázolni.
Előre is köszönöm válaszukat.
László

Kedves László!
A bejelentésre abban az esetben kötelezhető, ha a lakó állandó jelleggel vagy tartózkodási címként használja az ingatlant. Ha ezt nem engedi meg a gyermekének, akkor nem is kell bejelentenie. A bejelentés egyébként önmagában nem jelent a birtoklásra és a használatra
jogcímet - mint azt sokan gondolják - tehát nem ez a probléma kulcsa, hanem az, hogy engedi-e használni az ingatlant a gyerekének.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: