• Zoltán 49491 számú kérdése
  • 2021-04-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!,

3,5 fél éve vettük át az új építésű családi házunkat és egyre több probléma merül fel ill. derült ki, amit a kivitelezés során rosszul csináltak. Azt szeretném megkérdezni, érdemes-e szakértői véleménnyel bíróság elé vinni az ügyet, mert tapasztalat, ha egy cég a vesztét érzi, „hirtelen” megszűnik, ukrán tulajdonosa lesz, átnevezik, hogy elkerülje a felelősségre vonást. A beruházó cégnek ugyanaz a tulajdonosa, ügyvezetője és egyben a felelős műszaki vezetője.

Néhány példa, hogy nem kis problémákról van szó:
• A statikai vasalási tervhez képest a vb. pillérek 40%-át és vb. gerendáit kispórolták, ami folyamatosan újabb és újabb repedések kialakulásához vezetett és vezet.
• A Dryvit homlokzat annyira rossz minőségű, hogy tégláig le kellene verni és komplett újra csinálni (a gyártó véleménye szerint).
• A padlófűtés csak kb. a felület 60%-án működik, nincs a padlóban hőszigetelés, a talajt fűtöm, az építéskori hatályos TNM rendeletben előírt U érték felét sem éri el.
• A lapostető hőszigetelése egyes helyeken 10 cm, tehát az építéskori hatályos TNM rendeletben előírt U érték felét sem éri el.
• A padlólapok konganak, mozognak csak a fugák tartják a helyükön.
• stb…

A beruházó/kivitelező szerint minden rendben van, mert nem dől össze, lakunk benne. A 3 éves szavatosság lejárta előtt készítettem jegyzőkönyvet, megköszönték…és ennyi.

Válaszát előre is köszönöm.

Zoltán

Kedves Zoltán! A jótállási igényük a leírtak alapján jogosnak tűnik, de a korrekt véleményhez szükség lenne az adásvételi/vállalkozási szerződés és a másik fél által vállalt műszaki melléklet ismeretére. Az okiratok alapján azt meg lehet állapítani, hogy jogos lehet-e az igény, jó eséllyel lehet-e belevágni egy eljárásba, akár perbe is. Arra viszont nem fogok tudni választ adni, hogy a sikeres - értsd pernyertes - igényérvényesítés során vagy azt követően mi történik a céggel, és lesz-e végrehajtható vagyona, ami fedezné az Önök perben megítélt igényét.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: