• János 49516 számú kérdése
  • 2021-05-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Leendő induló vállalkozásom számára telephelyet szeretnék vásárolni. A kiszemelt telephellyel kapcsolatban lekértem frissen térképmásolatot és tulajdoni lapot is. Ezek alapján két fontos kérdésben szeretném a véleményét kérni:
1. Az adott ingatlanon természetben áll egy 150 nm-es műhely, mely a térképmásolaton sincs feltüntetve, illetve a tulajdoni lapon sem, mert a tullapon a művelési ág: "kivett beépítetlen terület"! Jól gondolom, hogy az épület feltüntetést a jelenlegi tulajdonosnak kellene rendeznie még az adásvétel előtt, mert egyébként ha az ingatlanban később vállalkozói tevékenységet szeretnék bejelenteni, akkor ez aggályos lehet, hogy a földhivatali nyilvántartásokban az épület seholsem szerepel?
2. Az térképmásolat lekérdezése után kiderült, hogy a szóbanforgó telephelynek szánt ingatlant közúton nem lehet megközelíteni, mert minden oldalról magánterületű (Kft. a tulajdonos) "kivett út" elnevezésű ingatlanok szegélyezik! Jól gondolom, hogy a megközelíthetőséget útszolgalmi jog biztosításával kérhetem? Ha igen, mi ennek a kérelemnek a menete, illetve az idegen telkek tulajdonosa elzárkózhat-e a szolgalmi jog biztosításától?

Válaszait előre is nagyon köszönöm, tisztelettel!

Tisztelt Uram!!

Sajnos több szempontból is problémás az a telephely. 1. valószínűleg engedély nélkül épült a műhely, tehát fennmaradási engedélyt kellene rá kérni, de ezt nem adják meg olyan egyszerűen. 2. Átjárási szolgalmi jogot az érintett telkek tulajdonosai szerződéssel, vagy bíróság jogerős ítélettel alapíthat. Ítélet esetén a bíróság azt vizsgálja, hogy az adott telek, honnan közelíthető meg legegyszerűbben, legcélszerűbben.


Tisztelettel
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: