• Tibor 49530 számú kérdése
  • 2021-05-14

Tisztelt Ügyvéd úr!

Vettünk egy házat, amelyről adásvételi szerződés után kiderült, hogy a hátsó szomszéd telekre a telkünkön keresztül megy a víz, és ezért nálunk két vízóra van. Nincs semmilyen bejegyzés róla az ingatlan nyilvántartásban és sehol. Senki nem tudja a vízcső pontos helyét. Ez kb 25-30 éve lett így megcsinálva, mert akkor még a hátsó szomszéd telek mentén utca sem volt kiépítve. Azóta van utca és 1-2 éve kiépült a víz gerincvezeték is abban az utcában. A szomszéd több mint egy éve ígéretet tett rá, hogy majd megcsinálja a bekötést, de azóta sem történt semmi. Közben azt mondja, hogy csak a vízóra van a telkünkön és a vízcső egy mellettünk levő telken keresztül megy hozzá.
Mi idén fel kell hogy ássuk a ház melletti részt a kertünkben, mert a pince falának el kell végeznünk a javítását.
Mivel ez egy nagyobb földmunka így ezt géppel kívánjuk megtenni. Ebben az esetben ha csőtörést okozunk nála akkor annak a javítása minket terhel, vagy mivel azt mondja hogy a víz egy másik telken megy akkor ez őt terheli? Mivel mi nem tudtunk róla, hogy hol megy a vízcső.
Milyen lehetőségünk van rá, hogy megszüntessük ezt az egyébként sehol nem jegyzett "szolgalmi jogot"? Terhel-e minket bármilyen fizetési kötelezettség ezzel kapcsolatba, hogy szeretnénk ennek a megszüntetését?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tibor!

Én a földmunkák előtt azért nyomoznék, hogy hol mennek a vezetékek, azt a vízműveknél szerintem ki lehet deríteni. És ha ez kiderül, akkor a kérdésének a további részei is választ nyernek.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: