• Magdolna 49567 számú kérdése
  • 2021-06-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elvesztünk egy kissé a jogszabályokban. Fiam vásárolt Újhartyánban egy haszonélvezettel terhelt ingatlant, melyen egy földig leomlott ház romjai voltak. A telek elhanyagolt, a művelés nyomai sem voltak láthatóak. A vásárlást követően felkereste az idős haszonélvezőt, hogy megegyezzenek a haszonélvezeti jog eladásáról. Tekintve, hogy lakóház már nem volt, így csak a gazos" telek haszonélvezetéről lehetett volna szó. Első körben elzárkózott a haszonélvező, majd a későbbiekben ügyvédi segítséggel- egy több milliós összeget jelölt meg, amit pedig elfogadhatatlannak tartottunk. Az ügyvédnő megzsarolta Fiamat, hogy amennyiben nem cseréli el az általa vásárolt telket a szomszéd fiának telkével, úgy jogi lépéseket tesznek. Nem értettük, hogyan moshatta össze a haszonélvezeti jogot egy ingatlan cserével. Nem panaszoltuk be az Ügyvédi Kamaránál, de figyelmeztettük, hogy mindez zsarolás. (Levelezéseink erre vonatkozóan megvannak.)
A haszonélvező évek óta máshol lakik, hiszen az általa lakott ingatlan a karbantartás hiánya miatt összedőlt.
Fiam a telket rendbe tette, a romot elszállíttatta. A haszonélvező több százezer Ft-os javaslattal állt elő, hogy a haszonélvezetről nem mond le, ellenben a fiam használhatja a telket, ha azonban nem tart rá igényt, a szomszéd fogja használni. Fiam két gyermekes apa, aki szeretett volna családi házat építeni , nem pedig gyomokat kaszálni, így ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni. A szomszéd úgy - ahogy, kaszálgatja a gazat. Terményt nem termelnek, csak a gyomokat írtják. Úgy érezzük, hogy mindezt csak azért teszik, mert a haszonélvező összefogva a szomszéddal ki akarja használni a lehetőséget, hogy a fiatalokat meggátolja a családi ház építésében.
A kérdésünk: - Mi történik a haszonélvezeti joggal, amennyiben a Fiam, mint tulajdonos családi házat épít a telekre. Mennyiben élhet a haszonélvező haszonélvezeti jogával, ha egy 10 millió Ft-os telekre megépül egy 50 millió Ft-os, teljesen új épület? Megfelel-e a rendes gazdálkodás fogalmának az, hogy a telken csak a gyomtalanítást végzik, és semmit sem termelnek?
Válaszát előre is nagyon szépen megköszönjük! Üdvözlettel: Magdolna

Kedves Magdolna!

A haszonélvező jogosult birtokolni, használni és hasznosítani a telket. Jelenleg erre vonatkozóan a fiának nincs ilyen joga. A megoldás a megállapodás lehet vagy a haszonélvezeti jog megszűnésének kivárása. Azt nem róhatja fel a haszonélvezőnek, hogy nem támogatja a fia házépítését, hiszen nyilván elsősorban a saját érdekeivel foglalkozik, azok mentén jár el. Ez persze nem jelenti azt, hogy jogellenesen - sőt, büntetőjogi kereteket is feszegető módon - jár el akár a hélv. jogosult, akár az ügyvéd.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: