• Magdi 49571 számú kérdése
  • 2021-06-09

Tisztelt Ügyvéd!
Az adásvételi szerződésben az áll,hogy a birtokbaadás napján,júl 1-én a vevők átveszik az ingatlan kulcsait,mérőórák átírása történjen meg,de átalakításokat,beruházásokat nem végezhetnek.Átveszik az ingatlan kulcsait,de tényleges beköltözésre csak a teljes vételár kifizetésekor jogosultak, szerződésben van leírva.A vevők hármas ikreket vártak augusztusra,szerették volna ,hogy a kiköltözésem biztosan megtörténjen időben,ha a babák kicsit korábban érkeznének.A babák megszülettek 70dkg-osan,még sokáig kell kórházban lenniük.A vevők szerint beköltözhetnek július 1-én,szerintem viszont nem,amíg a teljes vételárat nem fizették ki.A szerződést április 21-én kötöttük, a babaváró hitelt,ami az önerő volt, a szerződés szerinti légkésőbbi határidő lejárta után fizették ki részemre,június 1-én.A pénz korábban megvolt,de nem utalta át a vevő időben.Ez szerződés szegésnek számít-e?
Én június 30-án elutazom külföldre,nem tudom július 1-én átadni a kulcsokat,július 10-én jövök vissza.Megtehetem-e ,hogy 11 nappal később adom át a kulcsokat?A ház üres, csak a kutyákat hagynám az udvaron.Maradhatnának-e a megszokott helyükön július 10-ig,míg visszaérkezem.A teljes kifizetés biztosan nem történik meg addig az időpontig,mert most volt az értékbecslő a csok miatt,de előtte még a munkahelyük kölcsönét kellene megkapnom.
Ha nem adom át a kulcsokat július 1-én,akkor vissza kell fizetnem a 800.000Ft foglaló kétszeresét?Eddig 10.000.000Ft volt késve az első részlet ,a ház vételára 33.500.000Ft,fizetési határidő aug.15.-e.Nem állok el a lakás eladástól,csak félek,hogy beköltöznek és ha mégsem kapják meg a hitelt,akkor nem tudom őket kitenni.
Mivel nem fizették határidőre az első részletet,szeretném én is a kulcsátadást késleltetni.Büntetés nélkül megtehetem?Van hol lakniuk.
Előre is köszönöm válaszát:Magdi

Tisztelt Hölgyem!

Attól függetlenül, hogy a vevők később fizették meg az első részletet, Ön még szerződésszegést követ el akkor, ha nem tartja be azt a birtokbaadási határidőt, amelyben megállapodtak. Javaslom, hogy tartsa magát a szerződéshez.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: