• Zsuzsa 49615 számú kérdése
  • 2021-07-08

Tisztelt szakértők! Az alábbi esetben szeretnék tanácsot kérni: eladásra kínáltunk egy vetésvédő erdősávot, ami két darabban lett meghirdetve kifejezetten a potenciális vevő kérésére. A kifüggesztéshez megadott értékek is a potenciális vevő javaslatára lettek az ügyvéd előtt megkötött szerződésben meghatározva. A kifüggesztés és az ehhez kapcsolódó hatósági engedélyeztetés lefutott, aminek az lett az eredménye, hogy a kisebbik darab földet egy elővásárlásban előrébb álló másik vevő vette meg a szerződésben meghatározott összegért, így a másik (mind területben, mind aranykorona értékben a kisebbik darab dupláját kitevő) területet kellene az eredeti, potenciális vevőnek megvennie. Csakhogy ez a potenciális vevő először kitalálta, hogy a 1,5 millió Ft értékű darabot 100 ezer forintért, majd egy későbbi bedobott ajánlata alapján 500 ezer Ft-ért venné meg, amire mi nemet mondtunk. Bár hajlandóak lettünk volna alacsonyabb áron odaadni neki a földet, de ezt a két ajánlatot nagyon alacsonynak tartjuk. Mindazzal együtt, hogy eredetileg az eladó és a vevő között (még az ügyvéd által megírt szerződés és a kifüggesztés előtt) a teljes erdősávra volt egy olyan szóbeli megállapodás, ami a szerződésben leírt összegnél jóval alacsonyabb összegről szólt, mivel az erdősáv kisebbik darabra eső része szemetes volt. Az akkori szóbeli megállapodás úgy szólt, hogy az alacsonyabb összeg és az erdősáv kitarkarítása fejében kaphatja meg a földet, de ez így nem lett leírva. Írásban egy megbízást kapott a potenciális vevő, hogy a szemét eltávolítása mellett a rossz, illetve eltört fákat kiveheti és azt hasznosíthatja munkadíj fejében. Ehhez képest a legutóbbi terepszemlélnk alapján úgy tűnik, hogy több fát "tisztított ki" az erdősávról, mint kellett volna. Effektíve alig maradt fa (amiből, attól tartunk, még gond lehet).
A kifüggesztéses hatósági eljárás lefutása utnán viszont a megítélésünk szerint több paramétere is változott ennek az előzetes szóbeli egyezségnek, köztük az is, hogy a nagyobbik darab földnél nem a szemét volt a probléma, az alig volt szemetes, ezért éreztük irreálisan kevésnek a felkínált összeget. Ezután viszont a potenciális vevő mindenféle mondva csinált okokra hivatkozva (köztük azt is kijelentve, hogy ő fizetésképtelen) kijelentette, hogy akkor neki mégsem kell a földdarab. Csakhogy van egy általa is aláírt szerződés, amiben egyebek mellett az is áll, hogy a hatósági értesítéstől számított 5 napon belül a vételárat megfizeti az eladónak, amit most nem akar teljesíteni. (Az 5 napos határidő már kb 1 hete letelt). Ilyenkor mit lehet tenni? Ki lehet-e tőle kényszeríteni, hogy megvegye a földdarabot a szerződésben leírt összegen (annak dacára, hogy most épp fizetésképtelennek valja magát) vagy célravezetőbb a szerződés felbontása? Olyat is bedobott, hogy hoz egy másik vevőt. Újabb kifüggesztés nélkül lehetséges-e “vevőcsere”?

Kedves Zsuzsa! Az aláírt és engedélyezett adásvételi szerződés rendelkezései szerint kell eljárni, akár tetszik a jelenlegi helyzet a vevőnek, akár nem ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: