• betti 49619 számú kérdése
  • 2021-07-12

Tisztelt Ügyvéd Úr,

A segítségét szeretném kérni egy külfölön élő magyar állampolgár ingatlanadózásával kapcsolatban. Előre is nagyon köszönöm ha megtisztel a segítségével.

Magyarországon válás után vásárolt ingatlan után minden adó és illeték be lett fizetve. Néhány évvel később külföldre költözés esetén, külföldön való munkavállalás miatt külföldön adózás esetén hol kell a magyarországi ingatlan után fizetni az ingatlanadót? Jelenleg a város által kirótt ingatlanadó van évente teljesítve, kell -e duplán adózni külföldön is egy korábban magyarországi adózótt pénzből vásárolt magyarországi ingatlan után? köszönettel várom segítségét, üdvözlettel Bernadett

Kedves Bernadett! Ha a magyar ingatlan eladásán jövedelem és adófizetési kötelezettség keletkezik, akkor azt alapvetően Magyarországon kell teljesíteni. Érdemes megnézni a két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, de a főszabály a fenti. És persze elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy az eladáson keletkezik-e adófizetési kötelezettség. Ezt az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorával tudja megtenni.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: