• László 49624 számú kérdése
  • 2021-07-16

Tisztelt Ügyvédnő !
Hosszú házasság után, elváltunk . Szeretnék vagyonmegosztást peren kívül a volt feleségemmel, én nem szeretnék már maradni a "közös" lakásunkban, melyet a válóperben a Bírónő itélete szerinti megosztásban használtunk, ezideig.Szeretnék ebből az áldatlan helyzetből kilépni.Első körben benne volt, hogy megváltja a tulajdon részemet, de most kihátrált ebből a megoldásból, én nem is tudom, és nem is akarok a közös lakásunkban maradni, (50-50%) tulajdon.Az lenne a kérdésem eladhatom e a tulajdon részem valakinek, természetesen felajánlanám előbb neki az elővásárlási joga miatt. Közös értékesítés kilőve, mert ha én eladnám kb. 12 mill. ft-ért, ő biztosan, 14-et szeretne. Vagy pedig a mindkettőnknek fájóbb Bírósági per, értékesítés? Akarata ellenére a Bíróság kényszerítheti e a lakás elhagyására, eladás esetén.
Várom Megtisztelő válaszát !
Tisztelettel: Kovács László

Tisztelt Érdeklődő!

A per drága, ezért ha van peren kívüli lehetőség, akkor azt igénybe kell venni. Ön természetesen a saját 1/2-ed részét meghirdetheti, és ha van jelentkező, a szerződést megkötheti, a megkötött szerződést kell közölni a feleségével. Határidő szabása mellett, hogy él-e elővásárlási jogával.

A közös értékesítés lenne a legideálisabb, peren kívül is, ha nincs kívülálló vevő az Ön részére, és a felesége sem akarja megvenni az Ön részét.

A közös értékesítés esetén Önök zsebre teszik a vételárat, megosztoznak, és ennyi. Per esetén 6% az elsőfokú illeték, az ingatlan értéke után, míg a szakértő 150-250.000.-Ft. Persze lehet költségkedvezményeket kérni, de a totális ingyenesség ritka, tipikus, hogy nem kell előre fizetni a költségeket, de utólag igen. Nem kötelező ügyvédet igénybe venni, de a munkadíj szintén emeli a költségeket. Végrehajtás esetén, további végrehajtói díj merül fel. Azaz, az ingatlan per esetén is csak annyit ér, amennyit per nélkül, de az eladók pénze kevesebb lesz összességében, mert minden előzetes költséget ők fizetnek, a vevő meg csak a vételárat.

https://kuria-birosag.hu/hu/kollvel/12017-ix-11-pk-velemeny

A fenti linken találja a Kúria véleményét a közös tulajdon megszüntetését illetően, az 5. pont szerint főszabály, hogy a feleségének el kell majd hagynia az ingatlant.

Tisztelettel:
Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: