• Dániel 49626 számú kérdése
  • 2021-07-18

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azon a részen, ahol lakunk, a felszíni csapadékvíz elvezetést az önkormányzat még nem oldotta meg, illetve csak részben. Ez egy eléggé dombos,-lejtős rész, tehát amikor sok és heves esőzések vannak, az esővíz az utcán hömpölyög. A most megépült családi házunk egy olyan telekre épült, amin korábban a dombos környék egy részének a csapadékvize ment át, az utcáról folyik be a víz és ez a helyzet még fennáll. Az útburkolat murvás-föld.

Amikor a telket vettük, erről az eladó nem tájékoztatott, mi jóhiszeműen jártunk el. El tudom képzelni, hogy az eladó számára nem volt a helyzet nyilvánvaló, mert a telek eléb nagy, füves volt, komoly vízvelvétellel és nem gondolta, hogy beépítéskor ez a tulajdonság jelentős mértékben megváltozhat.

Az első komolyabb áradásos esettel az építkezés alatt szembesültünk 2018-ban. A vízmennyiséget és sebességet egy sebes áramlású 40-50 cm széles és 20 cm mély patakkal tudnám jellemezni, tehát nem csekély vízhozamról van szó, komoly eróziós erővel. Évente 5-10 alkalommal, főleg a tavaszi-nyári zivataros időben.

2019-ben az önkormányzat műszaki ügyekben illetéks ügyintézője volt a helyszínen nem hivatalos szemlén, ekkor annyit mondtak, hogy "igen, ez nem egy szerencsés telekvétel volt", a problémáról tudtak és tudnak. Annyit mondtak, hogy természetesen jogunk van megvédelni az ingatlanunkat.

Az építkezés végén első lépésben a telekhatárra az utcafronton tettünk egy 8m hosszú 40 x 40 cm betonárkot, amivel annyit sikerült elérni, eltérítettük a víz útját, így nem közvetlenül a házra jön a víz, hanem kikerüli és végigmegy a telken. Ez persze szintén nem kívánatos, met nem lehet tőle a kertet építeni. Az erózió is jelentős, 20-30 cm mély árkot vály a víz a telek felszínen.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen jogi eszközök állnak rendelkezésre a további védelem megvalósítására és az önkormányat lépéskényszerbe hozására? Mi természetesen ki szeretnénk és ki fogjuk zárni a vizet az ingatlanról.

Nyilván az lenne mindenki számára a legcélszerűbb, ha az önkormányzat rászánná a 700e-1M Ft-ot, amibe becslésem szerint kerülne az utca vízelvezetése, és megoldaná a problémát hosszú távon. Én hajlandó lennék ebben anyagilag is részt vállalni, nyilván csak akkor, ha az önkormányzat nem 3x áron tudja csak kihozni véletlenül, amit én egy kivitelezővel már leegyeztettem.

További megoldásként szóba került, hogy a telekhatárra olyan kerítést rakunk, aminek elég mély és szigetelt betonalapja van, ami egyszerűen kinnt tartja a vizet. Vagy a terepet is tudjuk úgy rendezni, hogy egy emelt rézsüvel kint tartjuk a vizet. Ennek vagy hasonló megoldásnak az lenne a következménye, hogy a víz tovább folyna a lejtős utcán a házunk előtt, és a szomszédunkhoz menne be. Ezt sem szeretnénk, mert nem tartjuk korreknek.

Üdvözlettel
Dániel

Kedves Dániel!
Az önkorm.-mal szemben éppenséggel fel lehet lépni, de tapasztalatom szerint nagyon kicsi hatásfokkal. Valószínűleg a tárgyalásos-kifárasztásos elv működhet inkább.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: