• Ildikó 49634 számú kérdése
  • 2021-07-26

Tisztelt Dr Koczka Judit!

Mezőberényben egy kertes ház tulajdonosa vagyok, ahol édesanyám a haszonélvező. A házunk előtti ház tulajdonosa pár hónappal ezelőtt meghalt, az örökösök a házat értékesíteni próbálják. Az értékesítés során kiderült, hogy az értékesítendő ház rajta van a telkünkön és a telekhatár áthelyezést elkezdték intézni, amit édesanyámmal alá is írattak, én 230 km-re élek, semmiről semmit nem tudtam. Anyukám 81 éves, azt sem tudja, hogy mit íratott alá vele az ingatlanközvetítő illetve a földmérő, hazalátogatásunk során mutatta csak sajnos a változási vázrajzot, ami már a Kormányhivatalba is be lett nyújtva. A kérdésem az lenne, hogy a haszonélvező a tulajdonos tudta nélkül eljárhat-e ebben az ügyben? Bármilyen hátrányom a jövőben ha esetleg a ház értékesítésre kerülne lehet-e ebből? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Tisztelt Cím!

Egy eseti döntés a témában:
BH 2012.10.253 A telekhatár-rendezési eljárásban nem kell csatolni valamennyi érintett ingatlan tulajdonosának a hozzájárulását [85/2000. (XI. 8.) FVM r. 3. §, 37/2007. (XII. 13.) ÖTM r. 18. §].

A vonatkozó jogszabály a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról, melyet a www.njt.hu oldalon megtekinthet.

A telekalakításai kérelmet bárki beadhatja, de Önt az ügyfél jogai illetik meg, ha ellenzi, nyilatkozatot tehet.

Véleményem szerint az az érdekes, hogy a beépített részt ingyenesen, vagy visszterhesen szerzi meg a szomszéd.





Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: