• László 49642 számú kérdése
  • 2021-07-30

Tisztelt Ügyvédnő !
A kérdésem a következő, a volt feleségemmel szemben vagyon megosztási eljárást kezdeményeztem. Ő először elzárkózott a tulajdon részem megváltásától, majd a közös értékesítés gondolatától is. Többszöri álláspont változtatás után jelen pillanatban az az álláspontja, hogy az édesanyja után megörökölt lakást hajlandó a tulajdon részem megváltására, felajánlani, mivel pénzbeni megváltást nem tudja vállalni.Tulajdonképpen egy lakáscsere történne, részemről ez milyen költségekkel járna ez az ügylet ha belemegyek, illeték, adó. Másik része a kérdésnek, hogy mennyi idő után értékesíthetem az ingatlant, ha úgy döntök, hogy eladom.
Megtisztelő válaszát várom
Tisztelettel:
László

Tisztelt Cím!

A megszerzendő ingatlant eladhatja azonnal, miután megszerezte, csak 5 év után lesz adómentes az értékesítése. Az első év után százalékosan csökken az adó, és 5 év után lesz mentes.

Ha a megosztás során Ön nem szerez többet, mint amije van, akkor nem fizet most, a csere során sem vagyonszerzési illetéket, sem adót. Kell a két ingatlan miatt darabonként 6.600.-Ft földhivatali szolgáltatási díjat fizetni majd, és ügyvédi költséget.

Tisztelettel:Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: