• Attila 49697 számú kérdése
  • 2021-09-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőkben szeretném kérni a segítségét.
Az Olajbogyó utcában lévő 74 lakásos társasház IV emeletén lévő lakást igyekszünk értékesíteni. 2007-ben épült, se albetét, se használatbavételi engedély, se használati megosztás nincs. Anno minden lakás eladásra került annak módja szerint: adásvételi, bitrokba adás, hrsz alapján, majd a beruházó csődeljárást indított és lelépett. Azóta a műszaki alaprajzot sem tudjuk beszerezni a földhivataltól sem senkitől ami az albetét egyik alap fő pillére lenne. Használati megosztás 74 lakásos társasház esetén nem reménytelen csak nemileg nehezen kivitelezhető. Természetesen jóval áron alul értékesítjük az ingatlant , de mégis majdnem mindenki valami biztosítékot szeretne kérni mint pl használati megállapodás ami ebben az esetben nagyon időigényes. Létezik e az, hogy bármilyen adatot szeretnénk lekérni a földhivatal archívumából az mindig egy másik dokumentum hiánya miatt akadályba ütközik és nem tudjuk beszerezni vagy esetleg azt mondjak nincs meg pl műszaki alaprjaz, szintenkénti lakások alaprajza…? Az albetétesítés befejezésére felkértek egy céget a társasház lakói, de eredményessége igencsak kérdőjeles! Mi lenne az Ön tanácsa, hogyan értékesíthetjük “legegyszerűbben” a lakást?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Attila

Kedves Attila, az ilyen jogi helyzetben lévő ingatlanoknál - több ilyet láttam már szerte a fővárosban - némileg kisebb vevői kör vállalja be a kockázatokat, de azt tapasztalom, hogy az ingatlan(hányad)ok forgalomképessége fennáll. A vevő nyilván nyilatkoztatja Önt, hogy mely lakás használatát jelenti az adott tulajdoni hányad megvásárlása, de hangsúlyozom, nem szokott ezzel gond lenni, bár kétségtelen, hogy némi diszkontot ilyenkor elvárnak a vevők.
Sajnos nem is tudok más megoldást, a TH-alapítás vagy a használat-megosztási megállapodás lenne a megoldás - ezek kb. hasonló nehézségeket jelentenek ilyen tulajdonosszámnál - de nem tudok 3. útról...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: