• Kinga 49717 számú kérdése
  • 2021-10-14

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán!

Egy osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásároltam 4 éve, egy helyrajzi számon 3 ingatlan van. Én a középsőben lakom. Az utcáról való bejárat a szomszédom udvarán vezetett keresztül ez év nyaráig, hiszen 2 év után rájött, nem tetszik neki, hogy az udvarán keresztül közlekedem a családommal. Egyik alkalommal közölte, megszünteti a régi bejáratot és kialakít számomra egy 90 cm széles bejáratot az ő bekerített udvara és a szomszédház 8 méter magas tűzfala között. Jeleztem a szomszédomnak, hogy ez a 90 cm nagyon keskeny, legalább 130-150 cm széles bejárat lenne elfogadható részemről. Ő nem akarta ezt elfogadni, szóbeli vita alakult ki, levélben leírtam, mik lennének az elvárásaim, ha elfogadom az általa felajánlott bejárati részt, de ő azt elvetette, és anélkül, hogy én beleegyeztem volna, végül kialakított egy 100-110 cm széles bejáratot, ami 7 méteren keresztül vezet az én telkemre és lezárta előttem a régi bejáratot, valamilyen szinten kényszerített, hogy más bejáratot használjak, mint addig. Sajnos, ez egy olyan helyzetben lévő ingatlan, hogy az én lakásom benyúlik az ő lakásába, például a fürdőablakom az ő teraszára nyílik, a konyhaablakom pedig a pincelejárata fölött van, vagyis a pincéje az én lakásom alatt helyezkedik el.
Tehát, ez a szomszéd teljesen körbe kerítette az ingatlanát, sőt, most a konyhaablakomat is körbe akarja keríteni, mindezt az én beleegyezésem nélkül, sőt, ez utóbbit nem is jelezte nekem. Kamerát is szerelt a teraszára, a konyhaablakom és a fürdőablakom közé, ami hangot is felvesz és az én bejáratomra, vagyis arra a folyósóra van irányítva, amit ő alakított ki számomra. Ez egy 180 cm magas paravánnal van elválasztva az ő udvarától. Azzal is problémázik, hogy azt a folyósórészt ne használjuk kutyafuttatóként, csak be meg kijárásra. Ez normális, elfogadható?
Amit még fontosnak tartok, a megosztási szerződés, amiben nem lettek részletek megfogalmazva, csak annyi, hogy a kizárólagos használatomban lévő ingatlanrész bejárata kizárólagosan az adott utca felől található. Ezt hozza fel számomra a szomszéd, hogy ő biztosította ezt számomra.
A padlásfeljárat mindkét lakás részére az én udvaromon keresztül vezet. A szomszéd úgy zárta körbe a telkét, hogy átjöhessen az udvaromon keresztül a padlásra. Viszont, én egy idő után megszüntettem számára ezt az átjárást, ő se jöhessen át az én telkemre, főleg, amikor nem tartózkodom itthon. Azt kértem, jelezze, mikor szeretne feljutni a padlására és akkor szabaddá teszem az utat számára. Jelenleg az a problémája, hogy állandó átjárást kér tőlem a padlására, alakítsak ki számára egy útvonalat, hiszen ő is biztosítja számomra, hogy bejuthassak a lakásomba. Pillanatnyilag erre nem látok utat, lehetőséget, hol tudnék egy külön részt biztosítani számára.
A kérdésem az lenne, hogy egy osztatlan közös tulajdonú, jelen ingatlan esetében az egyik tulajdonos megteheti az általam leírt dolgokat a másik tulajdonos beleegyezése nélkül? Kamerát szerelhet fel? Építkezhet úgy, hogy az én jogomat sérti? Jogilag támadható az, hogy én nem biztosítok a szomszédom részére állandó feljutást a padlására? A padlásra való feljutás egyenlő a lakásba való bejutással?

Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel,
Kinga


Kedves Kinga!
Az adásvételi szerződés és a használat-megosztási megállapodás rendelkezéseit kellene ismerni a korrekt válaszhoz, ezek nélkül csak azt tudom mondani, hogy az egyoldalú módosítása a használati viszonyoknak támadható lehet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: