• Tilda 49782 számú kérdése
  • 2022-01-14

Tisztelt Ügyvéd úr!
Találtam egy ingatlant X iroda oldalán, x összegért. El is mentem velük megnézni az ingatlant. Tetszik nekem, de alkudnék, az iroda szerint az eladó meg nem. Sok beszélgetés - alkudozás az ingatlanossal, végül lemondtam az ingatlanról.
Újabb keresés közben megtaláltam ugyanazt az ingatlant másik iroda (legyen Y) hirdetésében, sokkal olcsóbban, kb annyiért, amennyit ígértem X irodának. Igenám, de ha nem X irodától veszem meg, akkor tőlem kártérítést követelnek (ezt aláiratták velem a megtekintő nyilatkozatban, amit csak utólag tudtam elolvasni, mikor kérésre kiküldték emailben. Helyszinen a tableten csak Megtekintési nyilatkozat szövegvolt látható és a hely, ahol alá kellett írnom).
X irodával megszüntettem a kapcsolatot, utána került elő a másik hirdetés. Normális ez így, hogy mindenképpen rosszul járok? Nem vehetem meg olcsóbban a házat, mert akkor megbüntetnek? MIlyen kártérítési összegre számíthatok, ha mégis az olcsóbb áron venném meg az ingatlant?
Másik kérdés, mind a két iroda elővételi nyilatkozathoz ragaszkodik és 2%-ot kér, de úgy tudom, ez nem jogszerű, viszont enélkül nem állnak szóba velem. Nagyon tetszik az ingatlan, nagyon megvenném, de csak jogszerűen.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Tilda!
A második kérdésére a válasz: egyértelműen nem jogszerű eljárás, de ettől még működő gyakorlat, amivel nem nagyon tud mit tenni, ha a közvetítő ragaszkodik hozzá, akkor vagy enged vagy nem veszi meg az ingatlant. Ami megoldás lehet, hogy ügyvédi letétbe helyezi a kért pénzt, azaz már most adhat megbízást egy ügyvédnek, aki ebben - ill. a továbbiakban - partnere lesz.
Visszatérve az aláírt nyilatkozatra, ez jellemzően az eladónak jelenthet kockázatot, hiszen felé két közvetítő is teljesítette a szerződését, azaz neki két megbízási díjat kell fizetnie. Az Ön által aláírt nyilatkozat tartalmát nem ismerem, így az ön fizetési kötelezettségére nézve nem tudok nyilatkozni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: