• Mária 49804 számú kérdése
  • 2022-02-06

Tisztelt Dr. Koczka Judit!

2000-ben megvásároltunk egy építési telket a férjemmel. A tudomásunk volt arról, hogy az önkormányzatnak elidegenítési és terhelési tilalma van bejegyezve a tulajdoni lapra beépítési kötelezettség biztosítására, ami az adásvételi szerződésben fel is lett tüntetve. A telket nem az önkormányzattól vásároltuk, hanem magánszemélytől. Sem az adásvételi szerződésben, sem egyéb okiratban nem volt meghatározva időintervallum a beépítése vonatkozólag. Az illetéket még az adásvételkor megfizettük, mert 4 éven belül nem is terveztünk építkezést. Az azóta eltelt 22 esztendőben sem épült ingatlan a telken. Mi nem adtunk be kérelmet ennek a tehernek a törlésére, és az önkormányzat sem szólított fel bennünket azzal kapcsolatban, hogy nem történt építkezés. A teher jelenleg is be van jegyezve a tulajdoni lapon. A telket nem áll szándékunkban értékesíteni. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy ha továbbra is a mi tulajdonunkban marad az építési telek, akkor van-e valamilyen teendőnk, és hogy érhet-e bennünket azzal kapcsolatban bármilyen hátrány, hogy nem lett beépítve? Valamit még azt is szeretném megkérdezni, hogy ha gyermekeink most megörökölnék ezt az ingatlant, akkor rájuk milyen szabályok vonatkoznának?

Segítségét előre is megköszönve, tisztelettel: Mária

Tisztelt Cím!

A www.njt.hu oldalon Ön is megtekintheti a vonatkozó szabályokat, amiket lejjebb másolok:

1997. évi LXXVIII. törvény
az épített környezet alakításáról és védelméről

Településrendezési kötelezések
29. § (1) Településrendezési kötelezettség körében
a) beépítési kötelezettség,
b) helyrehozatali kötelezettség és
c) beültetési kötelezettség
rendelhető el.
(2) A települési önkormányzat polgármestere önkormányzati hatósági döntésében a tervszerű telekgazdálkodás, a beépítés helyes sorrendje érdekében a beépítetlen építési telkekre meghatározott időn belüli beépítési kötelezettséget állapíthat meg. Ha a tulajdonos a beépítési kötelezettségét nem teljesíti, az önkormányzat az ingatlant kisajátíthatja. Amennyiben az ingatlan tulajdonos a beépítési kötelezettségét nem tudja teljesíteni, úgy kérésére az ingatlant ki kell sajátítani.

------------------------------------
Vagyis, a kötelezettségben biztos volt egy ideje. Ami valószínű, már rég lejárt. Az a kötelezettség, ami több, mint 5 éve volt esedékes, főszabály szerint elévült. Azaz nagyon valószínű,hogy ha a teher törlését kérnék az önkormányzattól, akkor a törlési engedélyt az önkormányzat kiadná. Ha azonban nem adja ki a törlési engedélyt, az általam idézett jogszabályrész utolsó mondata szerint a tulajdonos kérésére ki kell fizesse az önkormányzat az ingatlan árát a tulajdonosnak.

Így tehát az önkormányzat két dolog közül választhat. Vagy eltörli a kötelezettséget, vagy fizet a tulajdonosnak. Szerintem keressék meg írásban az önkormányzatot, és lépjenek, indítsák el a folyamatot. Legrosszabb esetben megkapják a terület piaci árát. Így egyáltalán nem gond, hogy egyébként eladhatatlan.

Ha a gyerekek megöröklik, nekik ugyanez lesz a helyzetük, mint a mostani tulajdonosoknak.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: