• János 49819 számú kérdése
  • 2022-02-17

Tisztelt Cím!
Kérdésem egy osztatlan közös tulajdonú földterületről szól,ami a tanyám mellett található.
Szóbeli megállapodás jött létre köztem és az egyik földtulajdonos között,aki eladni szándékozza az ő részét számomra.Ennek a megállapodásnak 5-éve. Azóta halasztódik a vásárlás,bármennyire sürgettem.Telefon és email formában. Ma már odáig jutottunk,h ügyvédnél van elő vásárlási,vagy bérleti formában is próbálkozunk kalap alá hozni a vásárlást,vagy bérleti szerződést.
A gond az,h más is jelezte a napokban az elővásárlási szándékát,viszont én már a szóbeli megállapodásunk után barackfákat telepítettem oda. Körülbelül 20-éve művelem azt az adott tanyám melletti területet,ahol évekig parlagfű,gyom és vaddohány terjengett. A földterület kevés aranykorona értékű homokos talaj,nem igazán alkalmas gabona félékre,így miután továbbra sem gondozta senki így barackfákat ültettem oda. A kisfiam allergiás tünetei miatt,mindenképp gondozni és rendben tartani akartam.
A földjogi kérdésekből ítélve nem tudom mit tehetnék? /Folyamatosan 4-éve őstermelő vagyok,kisebb megszakításokkal,már több mint tíz éve. Ez mellett rokkantnyugdíjas.
A sok évi munkám és erőfeszítésem gyümölcse mi lesz? Az eladó és köztem a vételi szándékot alááshatják a jogszabályok,vagy tudna adni megfelelő tanácsot? A barackfákat ki kell-e vágnom,ha valaki másé lesz az ültetvény,vagy egyáltalán kivághatom-e?
Várom válaszát.
Köszönettel :János

Tisztelt Uram!

Attól, mert volt Önök között szóbeli megállapodás, még nem jött létre az adásvételi szerződés. Ingatlan adásvételi szerződés érvényes létrejöttéhez minimálisan a szerződés írásba foglalása szükséges. Továbbiakat csak a konkrét tulajdoni lapok ismeretében tudok mondani, hogy esetleg szóba jöhet-e elbirtoklás. Ha Ön regisztrált földműves (ezt a kiskunhalasi földhivatalnál kell elintéznie), akkor helyben lakó szomszédnak minősül (ha legalább 3 éve helyi lakos), és így egy hirdetményi úton közölt adásvételi szerződésre élhet az elővásárlási jogával a jegyző előtt. A szerződések a https://hirdetmenyek.magyarorszag.hu oldalon kerülnek kifüggesztésre 60 napig, ott ki kell választani a Föld kategóriát, és lehet szűrni Kiskunmajsára.



Tisztelettel:
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: