• Bettina 49897 számú kérdése
  • 2022-05-20

Üdvözlöm B.Bettina vagyok.
Két kis korú gyermekem édes apjuk halála után örököltek 1/3 részt egy ingatlanból,ezen az ingatlanom tovabbi 2 tulajdonos van(felnőtt) akik több éve külföldön élnek(nem foglalkoznak az ingatlannal).
Én a 2kiskorú gyermekemmel szeretnék be költözni az ingatlanba ám a másik 2tulaj valamint az édesapjuk(gyermekeim nagyapja) nem szeretné. A közművek a nagyapa nevén van,ezáltal én nem tudom intézni.
Illetve a 2 tulaj elszeretné adni az ingatlant.
Ilyenkor mit tudok tenni?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Bettina!

Az ingatlant a tulajdonrésze mértékéig bármelyik tulajdonos használhatja, így a kiskorú gyermeke (értelemszerűen a gondviselőjével, azaz önnel) beköltözhet az ingatlanba, az persze nem vitás, hogy a használattal kapcsolatban felmerülő költségeket és az esetleges túlhasználat díját meg kell fizetnie a többi tulajdonostársnak.

Mivel azonban a tulajdonostársak bármelyike kérheti a közös tulajdon megszüntetését akár kényszer-értékesítés útján is (csak ritka kivételként nem, akkor is csak ideiglenesen, ha az a bent lakó tulajdonostárssal szemben objektíve alkalmatlan időre esik, pl. ideiglenesen nem megoldható máshogy a bent lakó lakhatása), ezért hosszú távon nem valószínű, hogy fenn fogja tudni tartani a helyzetet, azaz, hogy önök beköltöztek, a többiek ezt tűrik.

A helyzet másik szempontja, hogy egymás alá a tulajdonostársak sok borsot tudnak törni, így nem biztos, hogy addig is zökkenőmentes lesz az együttélés, amíg meg nem szűnik a közös tulajdon.

Természetesen a megszüntetés során a tulajdonostárs igényt tarthat a saját része ellenértékére, de ki is fizetheti a többieket)




Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: