• László 49898 számú kérdése
  • 2022-05-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Balatoni nyaraló egy emelet 6 szoba stb. mely négy testvér tulajdona és anyukánk haszonélvezetével volt terhelt idei elhunytáig.
A tulajdoni hányad 3x7/24 1x 3/24. Nekem 7/24. van. A hat szobából két testvér haszonélvező hozzájárulásával +1-1 szobát használt. Anyukánk már 100 éves kora miatt nem volt jelen.
Mivel haszonélvező elhunyt gondolom már az eddigi hozzájárulása is semmis.Ezért nekem ez az osztatlan közös megosztás későn született unokák miatt nem felel meg.Testvérek ( 7/24 részesek) hallani sem akarnak arról,hogy nyáron még csak ideiglenesen részemre pár hétre plusz szobát biztosítsanak még ha üres is és nem használják.Emiatt a hangulat vészes.
Mivel az osztatlan közösben mindenki mindent használhat ahogy írják és senki nem akadályozhat másokat a dolog használatában a kérdés a következő:
Be mehetek e a két szobába? Ha zárják most előlem akkor is? Betörhetem e az ajtót mivel nincs birtokháborítás? Oda tehetek pl.egy heverőt mert nem férünk el a nagyra nőtt családunkkal?
Tudok e kellemetlenkedni? Hogy tudom békésen vagy nem békésen kikényszeríteni?Az egyik tulaj ügyvéd ráadásul.
Az ingatlannal kapcsolatos közös költségekhez mindig hozzájárulok.
Használati díj részükről fel sem merült!!
Köszönöm a választ

Tisztelt László!

A 6 szobából mind a négyüknek 1-1 szoba jár kizárólagos használatba, a közös használatú helyiségeket (közlekedő, konyha, étkező, WC, kamra, fürdő) mindenki használhatja, mások érdekeinek aránytalan sértése nélkül. Az 5. és 6. szoba használatában - ha Önök nem tudnak megegyezni, bíróság kell döntsön, "önkényes", de mégis jogszerű megoldást nem ismerek.

A leírtak alapján a 3/24 arányú tulajdoni hányadrésszel rendelkező tulajdonostárssal egyeznék meg, mert ha ő biztosítaná Önöknek a saját részének használatát (és esetleg Önök is biztosítanák neki máskor az Önök 7/24 részének használatát, akkor Önöknek együtt már 10/24 lenne, ami több, mint 1/3 rész, azaz a 6 szobából - megegyezés alapján - Önök 2-t minden további nélkül használatba vehetnének.
Azt, hogy melyik kettőt, a tulajdonostársakkal egyezség kérdése, de ezt már le lehetne velük "levelezni", ellehetetleníteni ill. megakadályozni nem tudnák a 2 szoba egyidejű használatát.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: