• Judit 49916 számú kérdése
  • 2022-06-20

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Kérem ne haragudjon hogy ismét kérdéssel fordulok Önhöz. Korábban haszonélvezeti jog jogtalan törlésével kapcsolatban kérdeztem, mint utóbb kiderült a Földhivatal papírjaiból a tudtom nélkül eljáró családom és a tudtom nélkül eljáró ügyvéd úgy törölte a haszonélvezeti jogot az ingatlanról mintha az ingatlan soha nem is lett volna terhelve azzal, ami egészen elképesztő.
A passszív-agresszív családi hozzállás miatt ismét felmondták az idegeim a szolgálatot, kórházba kerültem, egy telekeladási ügylet okán: Néhai édesapám hagyatékában volt a testvérem és a magam nevére hagyva egy még özvegyi haszonélvezettel terhelt telek, amire a testvérem vevőt talált. Az adásvételi szerződést ketten írtuk alá, abban még az állt, hogy a telek árát fele-fele arányban kapjuk meg, az eljáró ügyvéd is megerősített ebben.
Ehhez képest a testvérem aláíratott velem egy nem ügyvédi papírt hogy a telek bevételéről teljes egészében lemondok számla(utalási költség) miatt hiszen kevesebb a költség ha egyetlen számlára megy a költség. Ez természetesen a valóságnak nem megfelelő indoklas volt-ő valójában azt gondolja hogy nem érdemlek semmit az örökségből mert néhai anyánk szavaival "úgyis szétszórom." Tudtommal annak, hogy az örökös mire költi az örökséget az örökhagyónak és a másik örökösnek semmi köze nincs, és ezt nem is írhatja elő. Anyánk egyébként végrendelet nélkül halt meg, édesapám hagyott csak végrendeletet. Most bekértem a közjegyzőtől a hagyatéki végzést annyit mondott hogy a mezőgazdasági telek eladási árának ily módon történő elvétele jogtalan volt, forduljak jogi képviselőhöz. Testvéremmel és családjával már nem beszélek, miután kifejtettem, hogy ez jogtalan ahogy a hasznélvezeti jog eltüntetése is az volt, és mindezt anyám és kettőnk állandóan negatív viszonya okozta (testvér hegelése a másik ellen).
Idegileg, lekileg, fizikailag végképp tönkre mentem. Gyámság alatt nem vagyok, tuudtommal csak ekkor és ez esetben lehet embert ilyen durván kisemmizni. Továbbra is csekély, százezezer ft alatti nyugdíjból élek, most már még betgebben mint előtte. Amit megtudtam és ami és ahogy történt teljesen és minden szempontból összetört.
Kérem írja meg, hogy látja az ügyet jogi szempontból, és mit tehetnék, ez a testvéri és rokoni kaocsolat úgyis már helyrehozhatatlan.
Köszönettel várom válaszát:

Üdvözlettel:

Judit

Kedves Judit!
Feltehetően jogos az igénye a testvérrel szemben, ezt egy ügyvéddel folytatott konzultáció tudná megerősíteni, aztán az alapján meg lehet indítani a pert, ami - szintén feltehetően - szükséges az igény érvényesítéséhez. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: