• Ildikó 49942 számú kérdése
  • 2022-07-19

Szeretnék tanácsot kéri a következő helyzetre:
Eladtam egy ingatlant, 06.01-i az adásvételi szerződés. A kifizetésre több részletben kerülne sor. a foglalót és az 1. vételár részt megkaptam.
Az ingatlanon jelzálog joga volt az Erste banknak, a hitel visszafizetésre került, a bank a törlési engedélyt kiadta, a földhivatal részére benyújtásra került. Ez a tény volt a feltétele a második vételár rész kifizetésének. Időközben elindítottak a vevők egy hitelkérelmet, amit az értékbecslés során 0% ban hitelezhetőnek állapították meg, az ingatlant mivel a térképvázlat eltért a valóságtól, így szerintük jogilag rendezetlen. Egy kicsi kiugró rész nem szerepelt rajta, ami az eredeti terven és a valóságban is létezik. Erre hivatkozva, a második vételár részt már nem fizették ki, mondván ez az ingatlan rejtett hibája, és én mint eladó kerültem szerződés szegésbe.
Az adásvételi szerződés tartalmazza, hogy ha bármilyen okból a hitel összege nem lenne elég a vételár kifizetésére, akkor azt önerőből pótolják. Ezt többször szóban is átbeszéltük, tehát nem a vevők hitelképességéről van szó. A hitel összege lenne az utolsó vételár rész, 10.03-i ütemezéssel. Wzt megelőzné még a 3. részlet, aminek július 31 a szerződés szerinti fizetési határideje.
A térképvázlat hibájának a javítását elindítottam, földmérő az eredeti építési engedély alapján intézi a földhivatalnál.
Kérdésem, hogy ez a helyzet tekinthető rejtett hibának, amire hivatkoznak? Ez indok arra, hogy a szerződésben lefektetett fizetési ütemezést ne tartsák be?
Ez a helyzet számomra nagyon hátrányos, mivel semmilyen irányba nem tudok pénz nélkül tovább lépni. Ha építkezésben gondolkodom, akkor tegnap még 30 napig érvényes határidőre adtak a kivitelezők árajánlatot, de mivel napról napra változik minden, így lehet holnap ez már csak 15 nap lesz, és kérdés az árak mennyire változnak. HA vételben gondolkodom, az sem működik, mert nem tudom megmondani mikor fizetném ki az ingatlant. A jelenlegi gazdasági helyzetben a több hónap csúszás engem nagyon hátrányosan érint. A ház amit megvennének nem változik , a vevők azt kapják amit láttak, és pénzük is van rá, akkor is ha nem kapnak hitelt. A ház hitelképessége sehol nem szerepel a szerződésben mint szempont. Jelen helyzetben én járok rosszul, és nem tudom helyesen gondolom e, hogy ez a helyzet nem a rejtett hiba kategória. A szerződésben szerepel., ha fizetési késedelembe esnek a vevők, akkor napi 15.000ft kártérítésre vagyok jogosult.
Ebben az esetben én kérhetem ezt?
Köszönöm a válaszát!

Kedves Ildikó!
Nem egyedi a probléma, és néha még ügyvédi körökben is megoszlanak a vélemények, hogy miként kell/lehet rendezni ezt a helyzetet. Én azon az állásponton vagyok, hogy az eladó nem tudja azt az ingatlant átruházni, ill. biztosítani, ami fizikai és jogi szempontból is kifogástalan, így a vevő joggal esik késedelembe, mindaddig, amíg a szerződésszerű teljesítés a másik oldalról nem teljesül. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: