• Zsuzsanna 49965 számú kérdése
  • 2022-08-01

Tisztelt Ügyvéd úr
1990-ben hunyt el 2 gyermekem apja. Az örökség egy alig tető alá hozott családi ház 800ezer értékű és +460ezer OTP hitel. Ennek felét örökölték meg az akkor még kiskorú gyerekeink és én a haszonélvezetet is. Ezt a házat jelenlegi férjemmel befejeztük,korszetűsítettük és kifizettük az OTP-t,mindet,ami még 2023-ban járna le. Persze az akkor felvett összeg többszöröse lenne már. Most a megváltozott körülmények miatt, és mert túl nagy már eladnánk a házat. Ahhoz, ha nem tévedek kikéne fizetnem a gyerekeim örökölt részét.Milyen összegen kell ezt tennem, amit örököltek vagy a mostani ingatlan áron amihez felnőtt korukban sem járultak hozzá egyáltalán.
Nyilván az árak emelkedtek de ha a jelen férjem nem költött volna rá nemsokat érne.Egy ingatlanos szerint még 18miliót sem a de így felújitva 50millio.Nagy a különbség.
Megtehetik azt is hogy nem járulnak hozzá az eladásához, akkor mit tehetek?
Ezt a rezsit nem fogjuk tudni fizetni hosszú távon.Nekünk van egy egyetemista látássérült lányunk akinek szeretnénk biztosítani a jövőjét,mert két másik gyermekem nem kezelik testvérükként, ezért is kellene ezt most meglépnünk.Az idő nem nekünk dolgozik.
Nagyon köszönöm ha válaszol a kérdéseimre.
Tisztelettel S. Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Jelenleg az eladáshoz Önnek és a két fiának kellene egyetértésre jutni, akár az eladás tényében, akár az eladási árban és akár a megosztásban. Amit még figyelembe kell venni, azok a felújítások, ott még a jelenlegi férjének is lehetnek igényei, amelyeket el lehet számolni a fiúkkal szemben, sőt önnek is lehet ilyen igénye, hiszen ön is hozzájárult a fiúk tulajdoni aránya értékének növelésében. Meg kellene vizsgálni, hogy milyen munkálatok és milyne értékek merültek fel, és ehhez minden bizonnyal érdemes lenne együgyvédet megbízni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: