• Rozi 49980 számú kérdése
  • 2022-08-20

Üdvözletem! Segítséget szeretnék kérni, hogy jól látom-e a dolgokat, de szóljatok, kérlek, ha tévedek. Adott egy négylakásos osztatatlan közös tulajdonban lévő terület, egy hrsz, egy kiskapu-nagykapu kombo. A kaputól hátrafelé menet az utolsó lakásig - udvar tekintetében a jelenlegi közlekedési útvonal a lehető legrövidebb és legpraktikusabb. A nemrég odaköltöző, első házban lakó tulajdonostárs máris úgy viselkedik, mintha ő nyalta volna hegyesre a piramist, mindenki más az ő alárendeltje lenne az udvarban, és tereprendezésbe kezdett. A tulajdonostársakat nem érdekli, hogy a Használati megállapodásban megjelölt, az ő használatában lévő területtel mit csinál, de nem tetszik neki az, hogy a lakásajtajuk előtt jön-megy mindenki (ezen állapot akkor is ugyanígy volt, amikor ő csak potenciális vásárló volt). Eldöntötte önhatalmúlag, hogy áthelyezi a közlekedési útvonalunkat - van két opció - de mindkettő először is hosszabb hazajutást eredményezne a kerítéstől számítva, ezenkívül még itt kanyar, ott kanyar, és nem utolsósorban a zöldövezetünk nagymértékű csökkentésével is járna. Ezenkívül le akarja kerítéssel választani a "saját telekrészét", a napokban adta nekem elő, hogy felhúznak egy 2 m magas kerítést. Ő "nagylelkűen" a saját telekrészéből is hajlandó "veszíteni" az új bejárati szakasz kialakításában. Állítólag már beadta az Önkormányzatnál is a leválasztási kérelmet. "leválasztva lesz tegnap önkormányzatnál voltam bent és az engedélyezve van mivel szorgalmi utat adok így semmi akadálya. Ezért jön a földmérő." Aztán "Beszéltem a dasosokkal meg az önkormányzattal meg saját ügyvéddel azt mondtâk hogy leválasztani lehet mert saját telekrèszbôl adok."
Javítsatok ki, kérlek, ha tévedek:
Osztatlan közös tulajdon esetén nincs "saját telekrész", ami leválasztható/elkeríthető, ha éppen úri kedve úgy diktálja egyik tulajdonostársnak.
A közös közlekedési útvonalat önkényesen nem helyezheti át
Bárminemű tereprendezési terve esetén KÖTELES a többi tulajdonostárssal egyeztetni, és a terv akkor kivitelezhető, ha ebbe maradéktalanul mindenki beleegyezett.
Egyik tulajdonostárs tavaly meghalt, hagyatéki még nem volt, nincs jogutód per pillanat. Addig nem történhet semmi, míg a negyedik tulajdonos nincs kijelölve az adott lakásra.
Önkényesen fel akarja rúgni a Használatbavételi megállapodást, amit ő is aláírt és erre írásban fel is hívtam a figyelmét.
Hogy lehet megértetni őnagyságával, hogy a hosszabb útvonal nekünk nem segítség (ahogy ő hangoztatja), hanem pont nehezíti az életünket? (jövés-menés, bringatologatás, költözés, felújítás, vészhelyzet - minden esetben), és az udvarban lakó többiek nem a csicskáik, hanem TULAJDONOSTÁRSAK, ergo egyenrangú partnerek, és mielőtt bátrmit tesz, egyeztetni kell velük, mert KÖTELES ezt megtenni?
Feladott egy lakáshirdetést, melyben olyan orbitális félrevezetések és információk vannak, hogy csak pislogtunk, amikor elolvastuk. (na jó, a jófej szomszédok rendben van - de csak addig vagyunk azok, míg valaki az ellenkezőjét nem éri el a viselkedésével). A hirdetés úgy kezdődik, hogy majd az a telekrész saját helyrajzi számot fog kapni... - először is a telek 539 m2 összesen tokkal-vonóval - ennek a 6/16 részére HR számot nem fog kapni (friss infó Önkormányzattól). Aztán van a hirdetésben ajánlás... hogy munkásszálló, vagy panzió.... hogyan képzelte bárki is azt a részt, hogy panzióóóó? munkásszállóóóóó? egy magánemberek lakta területen? Ilyen hirdetést hogy lehet feladni? Az ingatlanos is megéri a pénzét, aki ilyen szövegeket ír...
Hogy lehet megértetni ezzel a tulajdonostárssal, hogy egy négylakásos osztatlan közös tulajdonban lévő területen ő önhatalmúlag nem rendezheti át a már régen kialakított közlekedési rendet? Én már minden jogi információt, amit találtam, elküldtem neki, felhívtam a figyelmét arra, hogy önkényesen akarja felrúgni a Használati megállapodást, amit ő is aláírt és tudomásul vett, de nem akar jobb belátásra térni.

Kedces Rozi, nagyjából nincs olyan pont a kérdésében, amivel ne értenék egyet.
Hogy mi lehet a megoldás? Saját ügyvéd a többi tulajdonostársnak, felszólító-téjékoztató levél az új tulajdonosnak, ha mégsem működik, akkor birtokvédelem, per ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: