• Klaudia 50069 számú kérdése
  • 2023-01-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Összetett problémával fordulok Önhöz. Felőröl a tehetetlenség, eddig az építési hatósághoz fordultam, ill.az önkormányzatnál a birtokvédelmi tanácsoshoz, de nem tudtak segíteni.
Adott egy keskeny (14m), meredek telek, aminek az oldalhatárára kellett építkezni, szemből nézve bal oldalra. Adott a jobb oldalon egy szomszéd. A két ház között a szükséges 4 vagy 5 m oldalkert van csak (ami elő volt írva). A domb részére építkeztünk, onnan lejt a kert vége felé 100m hosszan.
A szomszéd háza végén egy nagy kocsibeálló volt, aminek a felénk eső oldalán egy fatároló volt, így nem láttak rá a házunk végén lévő teraszra. A beállójuk utánra építettek egy fa házikót (tárolót), aminek a tetejére egy teraszt építettek ki, függőhíddal összekötve a kocsibeállóval. Ezeket mind 2-5m magasságban kell elképzelni a talajtól. A beállóról elbontották a falat, a terasz köré pedig semmit sem építettek. Így onnan egy az egyben beláthatóvá vált a nappalink, a konyhánk és étkezőnk. Mivel hatalmas panoráma ablakaink vannak a kilátás miatt, így lényegében oda vissza látjuk egymást, kb 4 méterre ücsörögnek a nappalinktól 2 méterrel feljebb a terasz szintünktől. Szóvá tettük, ordibáltak velünk, azóta nem szólnak hozzánk. Mivel a házuk 20 éve épült, nem telekhatárra építkeztek, hanem a telekhatártól hol 50-hol 30cm-re beljebb, így a vita óta a telekhatárra felhúztak egy támfalat, ami a hálószobáinktól szintén 4-5 méterre van. A támfal olyan magasan van, hogy az ablakból tetőtől talpig látszódik vki, ha sétál a támfal tetején. A támfalra növényeket ültettek, amit gondosan naponta hosszú hosszú ideig gondoznak. Ők erre nem is látnak rá amúgy, mégis úgy gondolják, hogy a házuk mögötti kis sávon megéri kertészkedni. Sokszor éjjel is ott tartózkodnak, akkor metszegetnek pl. Sajnos ha kilépünk a fürdőből és épp nyitva a szoba ajtaja vagy épp belépünk egy szobába este és nincs még lehúzva a redőny, belátnak. Lényegében 1 szoba kivételével, ha akarnak, bárhova belátnak (2 szoba, wc, nappali konyha etkezo). Bármely szobánkból őket látjuk, az 55 éves hölgy forró nadrágban hajolva, fenekét felénk mutatva kertészkedik a támfalon. A 3 éves kisfiam az oviban megjegyezte, hogy a szomszéd néni mutogatja a popóját :( egyszerűen a jelenlétükkel megfojtanak minket, a privát szféránkról nem beszélve. Amint kilépünk a házból már fordulnak is felénk. Minden egyes kinti mozgásunkat is lekövetik. A bejárati ajtónkkal szembe is ültettek a kavicsba egy db növényt, ami kb egy helyről látható, ha vki mellé áll, mert a támfal kitakarja. Mègis rendkívül sokáig elbabrál vele a hölgy. Kerítést mi nem tudunk építeni, mert a támfal legmagasabb pontja 1.5m. (Itt egyébként a terepszintet megváltoztatták 1.5 vagy 2 méterrel, mikor építették). Mivel oldalkertről van szó, egyszerűen semmit sem tudunk tenni, hogy kis családunkat megvédjük tőlük. Van 2 kisgyerekem, es úgy élünk, hogy mindent is figyelnek. Kihez fordujunk? Hogyan tovább? Mit tudunk tenni? A pereskedést elkerülnénk.

Köszönöm az iránymutatást.

Kedves Klaudia!

Az építkezési helyzet orvoslására nincs igazán ötletem, max. egy kártalanítási igényt tudok elképzelni, ami a fő problémát nem oldja meg ...


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: