• Dorottya 50100 számú kérdése
  • 2023-02-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szüleim ingatlanvagyonának nővérem és köztem történő elosztásával kapcsolatos kérdésben kérem az Ön szakértői véleményét.
A szüleim ingatlanvagyona jelenleg egy nagy budai családi házból áll.
A családunk – illetve tulajdonjogilag én - rendelkezik egy kis nyaralóval is a Szentendrei szigeten, amit még a nagypapám hagyott az édesanyámra.
Körülbelül tíz évvel ezelőtt a szüleim úgy döntöttek, hogy eladják ezt a nyaralót, amelynek az akkori becsült értéke 7-10 millió Ft volt.
Mivel a kis ház közel áll hozzám, illetve már akkor is várható volt, hogy az ára erről a minimálisról csak felfelé indulhat, nagy nehezen rávettem a szüleimet, hogy ne adják el. Megállapodtunk, hogy a nyaralót én öröklöm, és azt a nevemre is iratták már akkor, vagyis a tulajdonjog hozzám került. A nyaraló nővéremre eső részét, ami akkor 3-5 millió Ft lett volna, nem fizették ki a nővéremnek.
Ezt követően a szüleim és a nővérem is használták, és máig használják a nyaralót. Fontos megjegyezni, hogy ezt követően az ingatlan fenntartási költségeit a szüleim állták. Én kisebb ráfordításokkal javítottam a kis ház állagán. A nővérem csak használta az ingatlant, de nem költött rá anyagilag.
A szüleim most tervezik eladni a nagy családi házat, és ismét felmerült a nyaraló örökségének a kérdése.
A szüleim úgy számolnak, hogy az örökségünk alapja a családi ház és a nyaraló összértéke, amin a nővéremmel fele-fele arányban osztozunk.
Ha csak a családi házon osztoznánk, akkor a 100 milliós családi ingatlan rám eső fele 50 millió Ft lenne. Ebben az esetben a ma 40 millió Ft-ot érő nyaraló teljes egészében az én tulajdonom lenne, ami összesen 90 millió Ft vagyonnövekményt jelentene az örökségből.
Ha családi házat és a nyaralót együtt vesszük az örökség alapjául, akkor a 100 millió Ft-ot érő családi ház és a 40 millió Ft-ot érő nyaraló összesen 140 millió Ft. Ennek a rám eső fele 70 millió Ft.
A különbözet 20 millió Ft, ez a nyaraló felértékelődésén realizált nyereség fele, amin utóbbi esetben fele-fele arányban kell osztoznom a nővéremmel, a családi házból származó örökségem terhére, ami szerintem nem igazságos.
Ön hogy látja igazságosan elszámolhatónak a helyzetet?
További kérdésem az üggyel kapcsolatban, hogy mivel a nővérem mindvégig használhatta a nyaralót, és költeni nem költött rá, lehet-e felé bármiféle követelésem.
Jogi szempontokat figyelembe véve és általánosságban is nagyon kíváncsi vagyok az Ön véleményére a helyzetről.
Tisztelettel, Dorottya

Kedves Dorottya!
Huhhh....
Jó kérdés.
Minden megoldás mellett lehet jogi és erkölcsi érveket is találni.
Nekem úgy tűnik, hogy a nyaraló - bár az ön nevére került bejegyzésre - továbbra is a család közös tulajdonát képezte, mindenki így kezelte még akkor is, ha egyesek csak a használat szintjén, mások a használat és a fenntartás szintjén is. Ha ez így van, akkor most van 140 mFt ingatlanvagyon, amit 70-70 mFt arányában kell elosztani, azaz kap ön egy nyaralót, és a hát eladásából származó bevételből további 30 mFt-ot.
Nyilvánvalóan más számításra jutunk, ha a korabeli nyaralószerzést akkor értéken figyelembe vesszük, mint az Ön "előrehozott" öröksége és azt betudva, 110 mFt lesz a hagyaték, amelyből Ön 10 mFt-ot kapott meg, a fennmaradó részt kell úgy osztani, hogy ez a 10mFt-os rész kompenzálva legyen a nővérénél.
Én az első verzió mellett tenném le a voksomat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: