• Csilla 50102 számú kérdése
  • 2023-02-20

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán Ügyvéd Úr!
2022. június 3-án vásároltam fent említett ingatlant, mely 44 m2, amerikai konyhás nappaliból, egy szobából, fürdőszobából és egy udvari tárolóból áll. 2022. augusztus 1-én vettem birtokba az ingatlant, mely teljes felújításon esett át, csak az elektromos vezetékek nem kerültek kicserélésre, mivel jó állapotban voltak. A felújítási munkálatokat az előző tulajdonos ( építési vállalkozó ) végezte.
2022. november 28-án észleltem és azonnal jeleztem az eladó felé az alábbiakban részletezett, általam tapasztalt hibákat, melyekről eddig nem volt tudomásom.
2022. december 17-én az eladó szemrevételezte a hibákat, melyről fotókat és videót is készített, valamint biztosított arról, hogy a hibák kijavításra kerültek. Azóta az eladó nem jelentkezett.
2023. január 14-én tértivevényes ajánlott levélben szólítottam fel az eladót a hibák azonnali és maradéktalan kijavítására.
Ingatlanban fellelhető hibák:
- a bejárati ajtó körül kb 10cm-es szélességben az ajtó vizesedik és penészesedik
- a fürdőszoba falán a nappali felőli oldalon a wc-blokknak megfelelően színesedik és hólyagosodik a fal
- a bejárati ajtó feletti főfal és mennyezet találkozásánál, teljes hosszban vizesedik és penészesedik a fal
- a nappaliban az udvar felöli falrész teljes egészében vizes és penészes, mely a szoba felöli ablak alatt és a másik ablak közötti részen kifejezettebb
- az előszobát és a nappalit elválasztó boltív és a mennyezet találkozásánál függőlegesen teljes egészében vizes és penészes.
Kérdésem a következő:
Fentiek birtokában, valamint hogy teljesen elveszett a bizalom az eladó irányában, illetve az el végzett munka minőségében, van-e reális lehetőségem az elállásra. Ezek után sajnos nincs bizodalmam az ingatlanban.
Sajnos nem kaptam tájékoztatást arról sem, hogy nincs szigetelve a ház, ezt eladó már csak akkor közölte, amikor jeleztem a hibákat.
Továbbá szeretném tudni ennek a folyamatnak az anyagi vonzatát is.
Fáradozását és válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Csilla

Kedves Csilla! Meg lehet vizsgálni az elállás lehetőségét, de ahhoz egyrészt meg kellene vizsgálni az adásvételi szerződést is, másrészt - mivel az az eredeti állapot visszaállításával járna - kockázatos lehet az ön számára, hiszen vissza kellene kapni a pénzét, amit az eladó esetleg nem hajlandó vagy nem képes visszafizetni. Előbbi esetben egy per még segíthet, de a fizetésképtelenség esetén az ítélet végrehajtása is nehézkes vagy sikertelen lehet. Emiatt én max. szavatossági perben és árleszállításban gondolkodnék, nem pedig az elállásban.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: