• Andrea 50171 számú kérdése
  • 2023-05-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A hagyatéki eljárás előkészítése során szereztünk tudomást arról, hogy édesapámnak tulajdonrésze van egy olyan ingatlanon, amelyhez teljesen bizonyos, hogy soha semmilyen köze nem volt.
Tulajdoni hányad: 158/1928. A bejegyzés nagyon régen, 1957-ben történt, csere jogcímen.
Szeretnénk kideríteni, ez hogy történhetett, mert nem szeretnénk, hogy ez a hagyatékba bekerüljön. Bár sajnos egyelőre úgy tűnik, nem tudunk mit tenni ellene.
Az illetékes földhivatalnál érdeklődtem, hogy megtalálható-e náluk ez a bizonyos csereszerződés, amely alapján a tulajdonjogot bejegyezték, de azt a választ kaptam, hogy náluk ez nincs meg, próbálkozzam Budapest Főváros Levéltárában. Sajnos itt sem jártam szerencsével, az adott helyrajziszámra vonatkozóan semmilyen dokumentumuk nincs.
Szeretném megkérdezni, hogy a Földhivatalnál nem kellene-e meglenni a szerződéseknek? Elképzelhető, hogy félretájékoztattak?
Illetve ha valóban nem kerül elő a csereszerződés, tehetünk még bármit, hogy nem kerüljön be az ingatlan a hagyatékba? (a teljes örökséget nem szeretnénk visszautasítani)
Köszönettel, Andrea

Kedves Andrea,
Az iratoknak természetesen meg kellene lenni akár a földhivatalban, akár a levéltárban, mégis előfordul, hogy valamit nem találnak meg. Ha nem történik semmi más ezzel kapcsolatban, akkor ez az ingatlanhányad a hagyaték része lesz, amelyet a közjegyző át fog adni az örökösöknek.
Ha már ez a helyzet, akkor érdemes lenne megállapodni az ingatlan hányad kapcsán a tulajdonostársakkal, akik a szerzést követően megvehetnék öntől a megörökölt hányadot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: