• Edit 50180 számú kérdése
  • 2023-06-10

Tisztel Ügyvéd Úr!
Pest megyei agglomerációs település külterületén élünk, amely mezőgazdasági kertes terület övezeti besorolású, 3 % beépíthetőséggel.
Az ingatlant 1995-ben egy faházzal vásároltuk, amelyet szabályosan feltüntettek a tulajdoni lapon, a közterületi telekhatároktól kb. 4 méterre elhelyezve, amelyre az akkori szabályok szerint lehetőség volt. A faházat 2006-ban, felújítási engedéllyel átépítettünk tégla épületté (a házalapot megtartva) mely módosítás, állandó fennmaradási engedéllyel történt és szerepel földhivatali tulajdonlapon is.
Városunkban a képviselőtestület ezévtől támogatja a beépíthetőség egyéni kérelemre történő emelését 3%-ról 10%-ra, településrendezési szerződés megkötése és településfejlesztési hozzájárulás megfizetése ellenében, amely HÉSZ módosítással járna, a jelenlegi MK1 övezetünket MK2-re módosítanák, amely előírja a 10 méteres távolságot a közterületi telekhatároktól. (amely a mi esetünkben korábbi engedéllyel 4 méter, két oldalról is, mert sarok telek)
Kérdésem, hogy az egyéni kérelemre történő HÉSZ módosítás befolyásolhatja-e a régi szabályok szerint, korábban elhelyezett gazdasági épület fennmaradhatóságát a telken, nem érvényteleníti-e ez az új övezeti átsorolás a korábbi engedélyeket és kötelezhetnek esetleg bontásra és az épület áthelyezésére a közterületektől 10 méteres távolságra, illetve nem szabhatják-e a 10% beépíthetőség feltételként az épület áthelyezését?
Válszát előre is köszönöm.

Kedves Edit!

Az új besorolás nem érintheti az önök meglévő engedélyét, és az áthelyezési rendelkezés is kizárt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: