• Adrienn 50193 számú kérdése
  • 2023-07-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Budapest XXII. kerületének ipari övezetében van egy szabálytalanul épült épületem ( az épület elhelyezkedésével van kizárólag probléma, az oldalhatár távolság nem megfelelő), amelynek szabályossá alakítása sajnos nem opció.
Az épületnek használatbavételi engedélye és hatósági bizonyítványa nincsen, ezek iranti kérelmet elutasították a szabálytalanság miatt, azonban februárban az építéshatóság előirt egy helyszíni szemlét, melyet nem tartottak meg, mondván, hogy láthatóan az épület több, mint 10 éves, ezért szemlére nincs szükség.
Ezt az épületet szeretném vállalkozási célra használni. Az önkormányzat megerősítette, hogy a folytatni kívánt tevékenység ( motorkerékpár szerviz) minden további nélkül lehetséges azon az ingatlanon, de a Munkavédelmi felügyelet, a Katasztrófavédelem és talán még Nébih és Közlekedésfelügyeleti szakhatóság hozzájárulása szükséges. Kérdésem, hogy előfordulhat-e, hogy az épület szabálytalansága végett bukik ez az elképzelés vagy a felsorolt hatóságok ilyen szempontból nem vizsgálják a majdani telephelyet?
Hivatalos szerviz tehát lehet-e szabálytalanul épült épületből, folytatható-e abban gazdasági tevékenység?

Kedves Adrienn!
Ez az épület bár szabálytalan, ezért fennmaradási engedélyt nem kaphat, de fennmaradhat, amíg az épület áll. Ennek megfelelően gyakorlatilag jogszerűvé vált a létezése, ennek megfelelően használható, akár vállalkozási célra is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: