• Irén 50202 számú kérdése
  • 2023-07-20

Tisztelt Ügyvédnő!
A következő ingatlanjogi felállásban kérem tanácsát. Az ingatlan 1/2, 1/4, 1/4 tulajdonban van. Az egyik1/4 tulajdonos egy éve elhunyt, de a hagyatéki eljárás még nem zárult le. A közjegyzői irodánál azt a választ kaptunk, sajnos úgy néz ki, még egy jó ideig eltart. ( gondolom a cég miatt húzódhat mert tulajdonosa volt, ...nem tudom) Tudomásunk szerint egy örököse van. A probléma az, hogy az ingatlant el kívánjuk adni, legalábbis a 3/4 tulajdonrészt. A fél rész tulajdonosa id otthonába költözött, a másik negyed rész tulajdonosa nem tart igényt az ingatlanra. A felmerülő költségek terhet jelentenek. Mivel még nem került a várható örökös nevére, hogy lehet megnyilatkoztatni, hogy mint leendő 1/4 rész örököse tart-e az ingatlanra igényt, elővásárlási joggával élve? Nagyon hosszúnak tűnik az ügy lefolyása. A felmerülő költség mindenkinek nagy teher, az ingatlan üresen áll. A hagyaték lezárulása nélkül, hogy tudjuk a 3/4 tulajdonrészt eladni?
Segítő válaszát köszönöm t. Hajasné Varga Irén

Tisztelt Cím!

Mindenek előtt elnézést kérek a kései válaszért, de nem kaptam értesítő e-mailt a kérdéséről:

Az ismeretlen örökös jogainak gyakorlására eseti gondnok (ügyvéd) kirendelésének kérését javasolom a gyámügyi osztály (járási hivatal) előtt, hogy nyilatkozhasson az elővásárlási jog gyakorlását illetően. Ennek alapja, a Ptk, 2013. évi V. tv.
6:20. § [Eseti gondnokság és eseti gyámság]
(2) Eseti gondnokot kell rendelni akkor is,
a)....
b) ha az ismeretlen, távollevő vagy ügyeinek vitelében egyébként akadályozott személy jogainak megóvása érdekében szükséges.

Ezt tudom javasolni Önöknek.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6. II/3-4.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: