• Marcsi 50205 számú kérdése
  • 2023-07-30

Tisztelt Ügyvédúr!
Kivettem egy albérletet június 15-tel. Azon a napon néztem meg az albérletet, ahol személyesen a tulajdonossal sajnos nem találkoztam, csak egy közvetítővel, aki hivatalos formában nem biztos, hogy ingatlanos. Mivel a tulajdonos nem volt itt, illetve az okmányaimat sajnos nem találtam, így egy félig meddig megírt szerződésem van. Az én és a tulajdonos példányán a bérbeadó adatai vannak feltüntetve, illetve nekem mint bérlőnek az adataim, amin az okmányaim száma viszont nem szerepel. Valamint a helyrajzi szám sem és a tulajdonos aláírása sem. Tanúként pedig az az illető szerepel egyedül rajta, aki megmutatta a lakást, a tulajdonos akkor nem volt jelen.
Sajnos amikor kivettem az ingatlant nem voltam elég körültekintő.
A valós problémák amikkel szembesültem utólagosan derültek ki vagy utólagosan tudtam meg szomszédos lakóktól!

Számos problémám akadt, mint például a wc használata, amit időközben ideiglenes használatra megcsináltattak, de sajnos úgy néz ki hogy a jövőben problémás lesz együttműködnöm a tulajjal.

A ház amiben van az albérlet egy 14 lakásos társasházszerű kisebb épület. Van egy háztulajdonos és van azon belül a lakástulajdonos, akitől bérelném a lakást.
Mint kiderült, a ház kivitelezője lelépett menet közben és ipari áramot használtak egy darabig, aminek súlyos költségei voltak. Ha jól tudom, akkor pár hónapig sem villany sem víz nem volt a házban. A helyzet állítólag megoldódott azóta és normális közmű költségei vannak a lakásoknak. Az általános rezsi költségeiről a lakásról nem tudnak megfelelő információt nyújtani. Csak annyit tudtak mondani hogy mennyi a villamos energia tarifája. Gáz nincs a házban, minden villanyfogyasztással vehető igénybe.
A szerződés nem tér ki arra, hogy a rezsi költséget kinek és hogyan kell fizetnem. Amikor rákérdeztem, a lakás tulajdonostól azt az információt kaptam, hogy ő nem foglalkozik ezzel, nem neki és nem is a közműveknek kell fizetnem, hanem egy harmadik személynek. Ő ebben nem tud segíteni, hanem a szomszédom, (aki szintén tőle bérel egy lakást) ad majd nekem segítséget, hogy hogyan is kell fizetnem.
Az általam lefotózott mérőórákat az egyik itt lakónak kell majd elküldenem, amit ő kiszámol, ezek után pedig ennek a harmadik személynek kell kifizetnem. Ilyenről még nem hallottam és nem is hivatalos közös képviselő ez a személy.
Jeleztem a lakás tulajdonosának, hogy ez nem tűnik túl hivatalosnak. Pár dolog miatt szóváltásba keveredtünk. A vita onnan indult, hogy a lakást bútorozottan vettem ki, viszont szerettem volna megkérni hogy csak és kizárólag az itt lévő kanapét elvigye( akár saját költségemen) és a saját ágyamat idehozatni. Viszont többször is elismételte hogy amennyiben nem szeretnék itt lakni, akkor megtartja a pénzemet. Illetve amikor beköltöztem, a wcvel is akadtak problémák. Többször elismételtem, hogy ide vizest kell hívni, de ő csak hajtogatta hogy takarítsam ki. Majd első találkozás alkalmával, este nyolckor erősködött, hogy átjön. Elfogadtam, megmutattam neki, végig kopogtatott a házban minden lakón, hogy egy wc pumpát kérjen este 8 után. Az egyik itt lakó kérdőre is vonta, hogy miért nem ül be a kocsijába venni egyet, ahelyett hogy mindenhol végig kopogtat.Majd abban maradtunk, hogy kijön egy vízszerelő. Valamelyik nap egyeztetünk. Majd este kilenc után felhívott, hogy akkor jönnének megcsinálni. Mondanom sem kell, elég kellemetlenül éreztem magam, főleg így késő este. Az egész szituáció miatt. Aztán miután elment a lakástulaj, az az itt lakó aki kérdőre vonta, hogy miért nem megy inkább el venni egy pumpát, ha mindenképpen azzal akarja megoldani, azt tanácsolta, hogy szerinte a legjobb lenne ha nem szerződnék le vele.
Amikor rákérdeztem részletesen a dolgokra a tulajdonosnál,közölte, hogy akkor ő nem adja ki az albérletet nekem, van egy hetem elköltözni és megtartja a pénzem.
Többször is elmondta, hogy akkor nem adja ki a lakást, van egy hetem elköltözni, a pénzemet pedig megtartja (bár már kulcsot kaptam és elkezdtem kitakarítani, mivel elég förtelmes állapotban volt a wc is) Aztán rá pár percre pedig azonnal alá akarta írni a szerződést, de mivel nem volt okmányom így azt a részt ki sem tudtuk tölteni.

Azóta viszont hívogat, van, hogy este, gondolom mert mégiscsak szeretné ha bérelném a lakást.
Az okmányaimat már megcsináltattam, de nem szeretném tőle bérelni a lakást.

Amikor megkaptam a kulcsokat, kértek másfélhavi lakbért (júl. 15-aug. 31-ig), valamint két havi kauciót. Ebből a július félhónapot illetve a két havi kauciót (350 ezer forintot) neki kellett utalnom, egy havi bérleti díjat (140 ezret) pedig annak a személynek aki megmutatta a lakást. Közleményben szerepel, hogy albérleti kaució, illetve fél havi lakbér, a másik személynek pedig hogy albérlet jutalék. Mondanom sem kell, hogy többször jelezték hogy ne írjak közleménybe semmit, vagy ha most írok akkor a jővőben ne tegyem meg hogy milyen jogcímen. Ebből is gondolom, hogy nem adózik utána. Mivel úgy látom, hogy a jövőben problémás lesz az együttműködés, és a rezsit sem szeretném fizetni csak úgy egy ittlakónak, így nem szeretném ha a szerződés létrejönne. Sajnos azonban belevan írva, hogy határozott idejű, egy éves.

A kérdésem az lenne, hogy mivel az okmányaim száma még nem szerepel rajta, illetve az én példányomon nem szerepel a helyrajzi szám, sem pedig az ő aláírása, hogy érvényes e jelen esetben a szerződés? Ha nem szeretnék beköltözni és egy évig itt lakni, hogy megtarthatja e a kauciómat? Fenyegetőzhet e ezzel, illetve kirakhat e a lakásból mindaddig amíg nála van a kaucióm és a július fél havi bérleti díj, illetve az augusztus havi bérleti díj pedig az általa megbízott személynél (aki megmutatta a lakást)?
Most éppen új albérletet keresek, ami minden szempontból hivatalos.Viszont addig amíg nem találok nem szeretnék vele még nagyobb vitába bonyolódni, hogy aztán utcára kerüljek. És a kaucióm egy részére, ha nem is az egészre (hogy ő is ,,jól járjon'') szeretnék igényt tartani, de félek hogy az egészet megtartja majd.
Tanácstalan vagyok és elkeseredett. A Facebookon bukkantam rá az Önök oldalára és ezért is bátorkodtam írni, mert jelenlegi helyzetben sajnos nem tudok hivatalosan ügyvédi segítséget kérni.

Elnézést, hogy hosszúra sikeredett. Előre is köszönöm, ha válaszol.

Tisztelettel: Mária

Kedves Mária! A szerződés érvényesnek tűnik, azok az adatok - pontosabban a hiányuk - nem okoznak érvénytelenséget.
A további lehetőségeinek a feltárásához ismerni kellene a szerződés szövegét, kérdés, hogy ebben a helyzetben megéri-e önnek a szerződés folytatásában gondolkodnia, jogi képviselő segítségét igénybe venni és/vagy eljárást indítani a
kaució egy része iránt... Többe kerülhet az eljárás és az ügyvéd, mint a követelt összeg ...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: