• Éva 50209 számú kérdése
  • 2023-08-05

Üdvözlöm!
Elvált szülők gyermeke vagyok illetve vagyunk testvéremmel. Édesapám olyan döntésre jutott két évvel ezelőtt, hogy oda ajándékozza a ház felét a felnőtt gyermekeinek azaz nekünk, a másik fele Édesanyám részén van.
Nos, Édesanyám olyan döntésre jutott nem rég, hogy szeretné eladni ezt a házat viszont amit kapnánk érte pénzt annak a negyed részét nem adná nekem ide ami tudomásom szerint megilletne engem.
Azt a kis részt ami nekem jutna nem szeretném annyiban hagyni, így olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ilyenkor mi a teendő egyáltalán megteheti e azt, hogy nem adja ide a negyed részét vagy sem? Hogy működik ilyenkor? Milyen eljárás megy végbe?
Minden ami ezzel kapcsolatos tanácsára szükségem van ami az Ön birtokában áll.
Előre is köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel: Éva

Tisztelt Éva !

Köszönjük szíves megkeresését. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmét a következőkre: ha édesanyja azt tervezi, hogy a házat eladja, ezt csak a többi tulajdonos hozzájárulásával teheti meg. A vételárból minden tulajdonosnak a saját tulajdoni hányadára arányosított rész jár, és nincs lehetősége arra, hogy az Önnek járó részt visszatartsa. Általában az adásvételi szerződésben meghatározzák, hogy a tulajdonosok hogyan kívánják megkapni az őket illető összeget. Ez lehet bankszámlára történő átutalás, készpénzzel történő fizetés, de az átutalás általában praktikus és nyomon követhető megoldás. Másik lehetőségként merülhet fel az, hogy Önök vagy az édesanyjuk megvásárolja a másik fél tulajdoni hányadát.

Minden esetben javasoljuk, hogy az ügyet szakemberrel konzultálva intézzék, hogy minden fél érdeke és jogai megfelelően legyen képviselve. Amennyiben további kérdése van vagy segítségre van szüksége, úgy forduljon hozzánk bizalommal.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
ecsedidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal: