• Erika 50210 számú kérdése
  • 2023-08-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni: 2015-ben megvásároltam egy ikerház 1/2 részét. A telek viszont osztatlan közös tulajdonban van. A gyakorlatban közel fele arányban helyezkedik el a telek a két ingatlan homlokzati fala előtt, középen járda osztja ketté.
A szomszédom az ő oldalán lévő 50%-ot teljesen kihasználja, én ott semmit nem használok/tárolok. Az én oldalamon lévő 50% részen áll egy tároló, aminek a használatára megállapodás van, miszerint szintén felerészben használjuk. A probléma az, hogy a szomszédom ezt a használatában lévő tárolót szeméttárolónak használja. A tároló balesetveszélyes, rohadó anyagokat, tűzifát, vegyszereket, szemetet tárol. Az ingatlanom ablakából ezt a szeméttelepet látom közvetlenül. Kérésemre, hogy távolítsa el és rendezze a tárolót, az elmúlt 8 évben folyamatosan szóbeli ígéreteket kapok, de nem történik semmi javulás, sőt. Kérhetem-e a közös osztatlan kert/telek megosztását jogi úton a használati megállapodás ellenére? Megilleti-e a szomszédot a saját házrésze előtt lévő 50% telekhasználaton felül még az én oldalam 30%-nak használata, vagy az már túlhasználatnak minősül? Hamarosan szeretném az ingatlant eladni, és szeretnék jóhiszeműen az új tulajdonosnak jogilag tisztázott helyzetet átadni. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Erika!
A kommunikáció nyilván sokat segíthet, de ha mégsem, akkor irányadó a jelenlegi megállapodás, ami szerint a tároló közös használatban van. Ha továbbra is fennáll a probléma, akkor viszont a közegészségügyi helyzet miatt érdemes lehet egy jegyzői, antsz bejelentéssel élnie.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: